Пропускане към основното съдържание

"Принцеса на Пепелта" от Лаура Себастиън                                                Здравейте, приятели!                                  Издателство: Егмонт
                                  Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

           АНОТАЦИЯ:

Принцеса на пепелта” е епично фентъзи на Лаура Себастиън. Една безмилостно жестока история за момиче, което трябва да се пребори, за да си вземе трона обратно..

Теодосия е едва шестгодишна, когато страната й е превзета. Майка й, Кралицата на пламъка и яростта, е убита пред очите й. На този ден императорът коронясва Теодосия със срамна титла – Принцеса на пепелта.

Десет години Теодосия, наричана Тора, чака мига, в който отново ще бъде свободна. Преструва се на празноглава и наивна, за да избегне бруталните наказания. Потиска всички свои мисли освен една: „Прави императора щастлив и ще бъдеш в безопасност!“... до нощта, в която той я принуждава да екзекутира последната си надежда за спасение.

Твърде дълго Принцесата на пепелта гледа земята си плячкосана, а хората си – поробени. Но сега е време всичко да приключи.

--- --- --- --- ---

  Ето, това е, това е нещо което явно търсих тази година и го намерих. История която да ме грабне още от първата страница и да не ме остави до последната, история в която лично аз не намерих нещо което да не ми хареса.

Преди да продължа с впечатленията си от книгата, искам да ви запозная с някои от главните ни герои.

 ✩ Теодосия - Тео или още наричана Тора. Принцесата на пепелта, видяла как убиват майка й, тя е принудена да живее като роб в собствения си замък и израства около убиеца и поробител на нейните хора. Харесах я още от самото начало, в хода на историята проследяваме нейното духовно израстване.

 ✩ Сьорен - син на Краля. Мога да ви кажа че още от самото начало се вижда че принца е много, много различен от тираничния и луд крал. Да, минава време докато и той самият си го признава на глас и започва да действа по-въпроса. Макар и да е правил неща с които не се гордее, по-заповед на баща си, краля, то Сьорен, винаги е искал да живее в една по-добра и мирна Астрея.

 ✩ Крес - дъщеря на човека, които е убил майката на Тео. И все пак с годините Теодосия, няма друга, по-близка приятелка от нея. Кресцендия е много красива и чиста, винаги е искала да стане кралица като я омъжат за принца, но... не винаги става така като иска човек.
През повечето време, Крес ми беше забавен и леко наивен персонаж, но на края, честно казано ми стана безразлична, заслужи си всичко което и се случи.

 ✩ Блейз - приятел на Теодосия от детство. Харесвам Блейз, превърнал се в красиво момче и доста добър воин, иска да помогне на старата си приятелка, да заеме мястото което и се полага. Теодосия има така наречените "Сенки", които винаги я наблюдават и следят за да докладват на краля, но накрая след няколко случки той и неговите приятели - Арт и Херон, заемат тези места и започват малко по-малко да й помагат и разбира се Блейз, в много от случаите е гласът на разума.


 Няма да навлизам в самия сюжет на историята и да ви го разказвам, защото се страхувам че ще се отплесна и ще ви кажа нещо важно, споменавам само по-важните за мен герои и ще спомена само няколко неща които ще намерим в книгата.

 Разбира се имаме си един деспотичен и ужасен крал, принц които не иска да бъде сянка на баща си, момиче което е изгубило родителите си, земята която и се полага и същността си, но и лоялни приятели и поданици, които да и помогнат да си върне земята и титлата. Имаме пирати, кораби, интриги, убийства, предателства, любов и още и още...

 Да, знам че може би ще се повторя отново, но, стилът на писане на Лаура Себастиън много ми хареса, влюбих се още от първата страница, успяла е да изгради един нов и интересен свят с перфектно изградени персонажи, които обожавам. Харесвам Блейз, но Сьорен признавам си обожавам го с всички негови лоши и добри страни. Теодосия също стана голяма моя любимка, макар на моменти да правеше неща, които изглеждаха глупаво и след редица случки свързани с принца, и последвалите такива към финала, аз я разбирам до-някъде, защо постъпи така.
И в тази история имаме любовни връзки и дори триъгълник, но това което ми направи голямо впечатление и много ми хареса е че авторката не бе прекалила и нямаше тези захаросани любовни чувства и постъпки. Бяха в реда на нормалното, новата ми любима двойка е Теодосия - Сьорен и макар че в началото всичко беше само игра, то после тотално се промениха нещата и колкото и да е трудно и за двамата, те наистина са много сладка двойка. Докато Блейз, лично аз предпочитам да е само приятел на Тео.

 И последно, няколко думи за самото издание, което издателство Егмонт, ни предлагат.
Поредната прекрасна корица, която аз откривам през тази година, корицата е оригиналната и е много ключова за самата история, което е плюс за мен. Вътре има карта, същност цели две - една по-голяма и една по-малка. ( в предното си ревю, а и всъщност, във всяко в което книгата има карта, ви надувам главите, колко много лудостта ми се обажда, и радостта ми е голяма 😜 )
От всички книги които прочетох през тази година, тази е от малкото, които ме карат да се чувствам по-този начин, напълно завладяна от нея, доволна и караща ме да искам още и още и ако може да не свършва, дадох 5 звезди на книгата в Goodreads и нямам никакво търпение за продължението. Искам да видя какво ще се случи с моите любимци Теодосия и Сьорен!


       "Сьорен има слабост към спасяването на девици в беда и ролята ми е много лесна за 
          пресъздаване. Единственото, което е нужно, са уголемени очи, колебливи усмивки и 
          вълк, който да ме гони по петите." 


       " - Никога не съм си мислил, че мога да се противопоставя на баща си, докато не те видях 
           да го правиш. Ти искаш бунт. Аз ще ти помогна да драснеш клечката кибрит."


--- --- --- --- --- 


                               Благодаря Ви, за отделеното време!!! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

BOPS:Limited edition: Индор и Сянката на страданието"

Здравейте приятели, тук съм за да ви покажа какво има във Лимитираната кутия BOPS.
              Темата е "Индор и Сянката на страданието" 


--- --- --- --- ---


     През месец Ноември прекрасните Алекс и Райс от "Четат ли двама" направиха така че вместо да ни предложат една редовна кутия, те избраха да ни зарадват със цели ТРИ лимитирани кутии.
И едната е свързана със поредицата на българския автор Б. Н. Добрев - "Индор и Братството на почти-пълната луна" а именно продължението и "Индор и Сянката на страданието. (книга втора)


     1. Създадени специално за кутията подложки за чаша с изображения от поредицата, дело на Добромир  Томов. От двете подложки тази със изображението на Козлите ми допада много, със сигурност няма да ги ползвам по-предназначение, просто защото не искам да ги съсипя - вече дори съм им намерила място на библиотеката ми. 


2. Плакати с кориците на първите две книги от поредицата за Индор. 

Книга първа.


                       …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…