Пропускане към основното съдържание

"Григор Димитров: Гордостта на България" от Любомир Тодоров                                    
                                                          Здравейте, приятели!                                       Издателство: Ciela 
                                       Страници: 184 
                                       Цена: 14,90лв. 
--- --- --- --- ---
 
    АНОТАЦИЯ: 


Григор Димитров - Гордостта на България. Любомир Тодоров подробно описва успехите му при юношите, кариерата му при мъжете, мачовете му за България, неговите треньори, като внимание е отделено и на неговия живот извън корта. В книгата са включени мнения на изтъкнати специалисти за играта на нашето момче, както и избрани интервюта на таланта през годините. Две цветни приложения с близо 50 снимки илюстрират трудния, но и триумфален път на Гришо през годините, отдадени на тениса.

--- --- --- --- ---

  Не мога да кажа че научих нещо нова за Григор Димитров от книгата, но пък ми беше интересно отново да премина през спомените си за някои от мачовете му или пък нещата които съм чувала от интервютата му. Започнах да гледам тенис от 2008г. и се оказа че тогава е и началото на професионалната кариера на Григор в ATP.

Книгата започва с глава посветена на триумфа на Григор през 2017 в Лондон и победата му на ATP финалите. Спомням си много добре целия турнир, беше невероятно чувство да видя че българин играе там, а след това и го печели. След това автора ни връща много, много назад във времето където ставаме свидетели как Димитров е започнал да се занимава с тенис и кой е бил човека които го е насочил към този спорт. След това ще проследим успехите му при юношите и няколкото невероятни резултати в тази категория. Разбира се непосредствено след това, автора ни пренася на следващото ниво, а именно кариерата му при мъжете - повечето мачове които автора беше описал, съм ги гледала и си ги спомнях.
Следващата глава бе за мачовете му в България и за България - още при юношите на турнири от Чалънджър сериите,  Купа "Дейвис", "Хопман Къп", Олимпийските игри, демонстративния мач на Григор срещу Монфис през 2015г. и тенис турнира в София.
Тук автора не е пропуснал да засегне и една много деликатна тема за това когато се случи така че Димитров не може да вземе участие за Купа "Дейвис" или от скоро провеждащия се у нас ATP 250 турнир В София. Мисълта ми е че е много лесно когато Гришо ни представя по-света чрез участието си, победите и успехите си да бъдем с него и да е най-удобния, но когато има причина, (която нито той, нито някой от екипа му са длъжни да ни дават и да трябва като малки деца да се обясняват) и не успее да вземе участие в дадения момент за България, веднага става неудобен, най-хуления и черната овца.

След това отиваме на главата посветена на треньорите, които са били през годините с Григор - като започнем с баща му и стигнем до Даниел Валверду. Тук има и вместени откъси от всички тях и мнението им за тенисиста, начина по-които са работили, над коя част от играта му са наблягали и т.н. Минаваме на главата свързана с живота на Григор извън корта, разбира се без да се навлиза надълбоко в личното му пространство и накрая глава наречена "Другите за Григор" - ето тази глава ми беше доста интересна и забавна.

Забавна, интересна и проследяваща кариерата на младия ни тенисист, показваща ни и до някъде реалността към спорта, преди години в България. Димитров е бил много малък когато, баща му го изпраща в Испания за да бъде трениран от много добри треньори и да получи условията които биха го извели до професионалния тенис. В книгата са поместени и снимки, отново проследяващи успехите на Димитров и вдъхващи много мотивация. Накрая автора е отделил страница за СТАТИСТИКА - на кариерата на Григор от 2007 до 2017, абсолютно съм впечатлена и ако имаше нещо ново което научих за Гришо, то беше точно тук. Много интересно бе за мен да разбера броя на спечелените сервис геймове, отбелязаните асове или пък реализираните точки за пробив. И не на последно място, Любомир Тодоров е поместил и няколко негови интервюта, които е взел лично от Димитров.    "Казвал съм го и преди, казвам го и сега: титла от Големия шлем сигурно би била всичко за мен. Но нещата трябва да вървят поред. Не мога да допускам да губя мачове, които не трябва. За да печелиш такива срещи, се иска още малко, но това малко е всъщност толкова много. Трябва да се надпреварваш с всекиго всеки ден. Но знам, че колкото повече работа влагаш, толкова повече получаваш. И това е хубавото на тениса. За момента моят екип е моето семейство сме много сплотени и гледаме как да подобряваме нещата." 

    "Имах късмет да спечеля днес. Третия сет беше ключов, всичко можеше да се случи в него, но късметът беше с мен. Григор има всичко, за да бъде велик шампион. Ако продължава по този начин, ще се изкачи на върха." - Рафаел Надал 

   "Очевидно е, че Григор игра много по-добре от мен и заслужаваше да победи. Когато загубиш пет сервис гейма в двубой като този, няма как да се надяваш да победиш.", призна превъзходството на българина Рафа. 

   "Победата е изцяло ваша, вие ми измъкнахте мача. Да играя пред родна публика е адски вълнуващо, искам да благодаря на всички, че дойдохте тази вечер. Не преувеличавам - победата е изцяло ваша. Благодаря ви." 

   "Целите не могат да се поставят единствено от мен. Но този план за преследване на целите е много важен за мотивацията. Тя не идва само от мен, а от цялата среда на играча - семейство и приятели. Те също имат голяма роля, не по-малка от тази на треньора и отбора. Всичко около играча трябва да са на едни вълни с него и да не спират да го мотивират. Дани Валверду 

   "Григор трябва да стане по-последователен, да се научи да завършва мачовете си със самочувствие, защото понякога преднината му се изплъзва - както при загубата му от Джак Сок в Индиън Уелс последния сезон. Или както при онази брутална загуба от Диего Шварцман, когато потроши ракетите си. Но в спорта, както и в живота, понякога трябва да преминеш през такива болезнени моменти, за да откриеш вътрешната си издръжливост. 
Наистина вярвам, че най-доброто предстои за Димитров. Неговата история все още се пише и ни остава да видим къде ще ни отведе." - Ричард Палиаро


--- --- --- --- --- 


                                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!   

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…