Пропускане към основното съдържание

"Кафе в Балната зала" от Ан О' Лофлин




                                                                 Здравейте, приятели!






                                     Издателство:Хермес 
                                     Страници: 304 
                                     Цена: 15,95лв. 





--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

   Тайните не се пазят вечно...
Сестрите Ела и Роберта О’Калахан са отчуждени от стара семейна тайна. Двете живеят в отделни крила на тяхното рушащо се имение. Не са си проговаряли от десетилетия. Общуват помежду си единствено чрез кратки и злобни бележки, оставени в коридора. Пред заплахата от фалит Ела се опитва да спаси дома им, като отваря кафене в балната зала. Напук на възраженията на Роберта.
Докато заведението се радва на успех сред местните жители, сестрите О’Калахан се оказват замесени в скандал, който датира от 60-те години. Ще успеят ли да преодолеят враждата си и да се изправят пред миналото си, за да продължат напред?


--- --- --- --- ---

   Ще започна това ревю както предишното, просто защото и тук това което ще ви споделя отговаря и за тази история, а именно:
Тази книга е едно малко съкровище за жанра си и всеки който обича да чете такъв тип книги. Води се любовен роман, но повярвайте ми, много повече от това е. Само че тук, по-скоро болката, горчилката и пазените тайни бяха малко, по на преден план. А любовта дойде по-късно.
Самото заглавие е много подвеждащо, авторката е сътворила една прекрасна, дълбока и затрогваща история на едно семейство или остатъка от него, което е преминало през много трудности, много загуби и какво ли още не и то всичко това забулено в тайни, от една в друга и още толкова недоизказани чувства, породило болка в сърцата им.

Ела О' Калахан - е моята най-голяма любимка от всички героини в книгата. Преживяла страшно много през живота си и все пак, запазила добротата към хората и най-вече към сестра си. Възхищавам й се как след цялата тази болка и предателство което Роберта и причинява, тя успява донякъде да и прости и макар от дълги години да не си говорят, остава заедно със сестра си.
Ела се опитва да запази фамилния си дом, по-всякакъв възможен начин и така се заражда идеята да отвори кафене в "Роскарбъри Хол". Живяла през целия си живот в старата вече къща, Ела започва да прави кафе и торти, които са толкова вкусни че всички в малкото градче започват малко по малко да посещават новото кафене в градчето. А през това време вътрешно в себе си, а и породено от някои текущи случки, Ела започва да си спомня детството си, първите любовни трепети, сватбата си, загубата на родителите си, предателството на сестра й и собствения й съпруг спрямо нея и не на последно място - голяма лична загуба.

Деби - е следващата героиня която има много ключова роля в историята и също няма как да не я харесаме. Макар и тя да е виновницата (в добрия смисъл) за всички спомени от миналото на Ела, то тя става й най-добрата й приятелка. Започва да помага на Ела в кафенето, но истинската причина поради която е дошла от Америка в Ирландия е много, много по-сериозна и Ела се оказва част от нея.
Освен това се оказва че Деби няма много време в което да разбере истината за семейството си.

Роберта О' Калахан - тази жена правеше всичко възможно за да вгорчи още повече живота на сестра си. Просто не и стигаше това което е направила преди години и колко много е наранила Ела, колко много я е предала. Постоянно мрънкаше и недоволстваше, а като се има предвид че комуникацията и беше чрез бележки, то наистина много дразнеше и все пак се радвам че макар и накрая, то акъла й дойде.

Консуело и Асумпта - са две монахини които и те имат много, много ключова роля в историята. Особено Консуело - преди много години в стремежа си уж да помогне на "самотни майки" да не бъдат одумвани, плюти или обиждани, защото нямали мъж до себе си, а били бременни, тя е лъгала майките че след раждането, децата им са мъртви. А се оказва че е давала децата на други семейства, докато през един ден не се появява Деби и не започва да задава въпроси.

 Това са едни от главните героини, разбира се има и още няколко важни персонажа, които обрисуват пълната картина на историята, но реших че искам да оставя развръзката и подробностите за вас и да не отнемам от удоволствието ви.

Както отбелязах и в началото, тази книга е много повече от любовен роман. Това е история за загубеното семейство, предателството, предразсъдъци и последствията от тях. За намирането на ново приятелство, нови пътища към наранената душа, история за вторият шанс и упоритостта на една жена да запази и малкото останало й от миналото щастие.


--- --- --- --- ---




                                                      Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ