Пропускане към основното съдържание

"Разходка в Париж" от Серена Бърдик




                                                           Здравейте, приятели!!!




                                             Издателство: Хермес 
                                             Страници: 272 
                                             Цена: 14,95лв. 




--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ: 

Заможните фабриканти Саваре са в центъра на парижкото светско общество. Щедри меценати на изкуството и близки приятели с Едуар Мане, те се ползват с авторитет в артистичните среди. Но зад бляскавата фасада Огюст и Колет Саваре още носят неизлечими белези от семейни трагедии и опасни тайни. Погълнати от собствените си страсти, те почти не обръщат внимание на дъщеря си – Еме. Сдържаното и самовглъбено момиче израства в компанията на Анри, когото баща й осиновява, за да подсигури наследник на фамилията.

Вече пълнолетна, Еме се е отдала на голямата си мечта да достигне майсторството на френските импресионисти. Освен изкуството, тя има още една голяма страст – Анри. Когато момчето изчезва без логично обяснение, Еме е готова на всичко да го намери. Тя дълго и напразно очаква знак от любимия си, докато изненадващо попада на следа. На изложба в парижка галерия тя вижда картина на млада жена. Когато осъзнава, че девойката на платното е тя, а художникът – Анри, Еме вече знае къде да го намери.

--- --- --- --- ---

 Тази книга е едно малко съкровище за жанра си и всеки който обича да чете такъв тип книги. Води се любовен роман, но повярвайте ми, много повече от това е. Да, любовта е водеща през цялото време, но самата история която авторката ни поднася е много по-дълбока, завързана и на моменти доста изненадваща.

Както става ясно и от анотацията, ще проследим заплетената и забулена в тайни история на семейство Саваре. Огюст и Колет Саваре имам дъщеря и осиновен син, двамата израствайки заедно стават доста близки и с годините неизбежното се случва - влюбват се. Но, един ден Анри изчезва и цялото семейство заедно с Еме е съкрушено и точно в този момент всичко, абсолютно всичко се разпада. Първоначално леко шокирани, но с времето разбиращи че Анри няма да се върне семейство Саваре, навлизат в едно далеч казано нормално ежедневие, но все пак поносимо за тях... но всичко се оказва само привидно. С времето караниците между Огюст и Колет стават все по-чести и по-люти, дъщеря им Еме се затваря в себе си и решава да прави това което знае най-добре - а именно да рисува и да се надява че Анри може да види картините й. Тя се запознава с Едуар Мане, посредством родителите си и приемите на Колет - първо искащ само да му позира за картина, Мане в последствие става учител по рисуване на Еме и тук отново проблемите започват и дори се задълбочават все повече и повече.

Ще спра до тук и ще оставя развръзката да разберете сами:

Странно е как едно семейство може да бъде до толкова зависимо от един човек за да бъдат сплотени, но именно при семейство Саваре, случаят е точно такъв, без да са осъзнавали докато Анри не ги напуска. Но истинския и единствен въпрос е защо Анри все пак си отива от тях?
Историята ще ни покаже много различни гледни точки, как грешките и амбициите на един човек може да повлияят върху другите. Как това че някой решава да задоволи желанието си като се възползва от неопитността и незнанието на другия, постига целите си. Или пък предразсъдъците на времето в което живее сем. Саваре, може да заклейми или да забрани една истинска и силна любов. Ще попаднем още и на предателство, тайни, лъжи и шокиращи разкрития.

Както ви казах, историята е много, много повече от любовна, има много нюанси от всичко което може да се случи на човек и последствията от грешно взети решения, но и на прошката и вторият шанс. Стилът на писане на авторката е много увличащ, който те кара да искаш да чешеш страница след страница и за да се затвърди това мое мнение, прочетох книгата за 2 дни.

Корицата е много красива и си пасва на 100% с историята, една от любимите ми корици за тази година, а тя е дело на Георги Атанасов Станков. Превод - Дафина Янкова Янева - Китанова.
Благодаря на Дари от книжарница Хермес, отново уцели точно в целта с препоръката си за книгата.  😉


   "Жана скоро щеше да забрави миризмата на кожата на Еме и усещането за тялото й. Тя ще си създаде нови връзки. А Еме никога нямаше да може да замени топлината на малкото телце, сгушено до нея. Казваше си, че с течение на времето щеше да се научи да понася мъката, но този вид болка беше нова за нея и тя все още не разбираше изцяло тежестта й."


   "От мига, в който се беше запознал с Еме като объркано момче, тя винаги е била до него, чувствителна и непреклонна в приятелството си. Оставяше го на мълчанието му, на тайните му, но го караше да се стравя с живота. Той беше пораснал заради нея, защото тя му беше показала как. А не беше й дал нищо в замяна. Напротив, беше я предал...
 Анри изтри с груба кърпа очите, лицето и ръцете си. Не беше почтен. Един истински мъж би приел смело случилото се в онази нощ с Колет. Но не й той, не, той беше избягал. А после, след като я беше изоставил, без да каже и дума, Еме все пак дойде при него - предана в приятелството си, любеща. И какво направи той? Избра Леони, защото беше лесно. Това беше най-егоистичното нещо, което можеше да направи." 


--- --- --- --- --- 



                               Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ