Пропускане към основното съдържание

"Новак Джокович: Спортният посланик" от Крис Бауърс




                                                        Здравейте, приятели!!!






                                              Издателство: Шамбала Консулт 
                                              Страници: 264 
                                              Цена: 25лв. 




--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

Кога и как Новак Джокович за първи път е хванал ракета за тенис?

Как великият тенисист се е крил по мазетата при бомбардировките над Белград?

Как сърбинът прави големия скок в кариерата си, за да се превърне от много силен тенисист в най-добрия в света?

Тези, и много други въпроси за вече легендарния спортист, намират своя отговор в книгата: "Новак Джокович: Спортният посланик" с автор журналиста Крис Бауърс.

Това е единствената биография на Ноле, написана на английски и издадена с огромен успех във Великобритания, САЩ, Русия и много други страни по света.

--- --- --- --- ---

  Купих си книгата миналата година с мисълта да науча нещо повече за Новак Джокович, но сега след като я прочетох за съжаление, останах леко разочарована. Макар че автора още от самото начало ни предупреждава че това не е официална биография на тенисиста, а по-скоро негови наблюдения, мисли и разговори с някои от хората които са работили с него, то по-голямата част от книгата беше свързана по-скоро с историята на Сърбия. А моята идея беше малко по-различна от към набавяне на информация.

Тук искам да стане ясно че нямам нищо против да чета за историята на една държава още от самото и сформиране, войните които са водили и т.н. - но тук това в голяма част преобладаваше, силно засегната беше и политиката.
И все пак имаше няколко глави в които се разказваше директно за Джокович - научаваме за това как е попаднал за първи път на тенис корта, как се запознава с първия си треньор Йелена Генчич и как тя вижда потенциал в малкото момче, взаимоотношенията които изграждат и силната връзка която имат. Преминаваме и през периода когато Новак е трябвало да се крие в мазето на любимия си дядо, колко трудно му е било на него и цялото семейство. След това преминаваме в периода когато баща му Сърджан с всички сили намира начин да изпрати синът си извън Сърбия за да развива уменията си на тенисист.
После разбира се минаваме на още по-горно ниво когато вече ставаме свидетели на професионалната му кариера и успехите му в турнирите от Големия шлем, а и не само (като цяло в ATP).

Чрез "Спортният посланик" целта на автора е да покаже колко силно е влиянието на Джокович в цяла Сърбия и как чрез него и успехите му в тениса, изгражда малко по малко добро име за страната си. Освен това съвсем ясно става от всичко което четем че след големите успехи, промяната на нивото на живот и всички други привилегии, които носи кариерата му на тенисист, то Новак си остава съвсем здраво стъпил на земята и винаги е готов да се притече на помощ с каквото може. Още нещо което ми помогна да харесам още една идея повече книгата е поместения снимков материал, главата посветена на Йелена Генчич и интервюто което е взел автора от нея. Също така мненията на някои от бившите треньори на Новак, репортери, колеги тенисисти и други докоснали се, по-някакъв начин до него.
И тук идва проблема за мен, както споменах доста голяма част от книгата беше за войните в Югославия, за вътрешната и външна политика и всички игрички които се случват в тези области.
И все пак като оставим тези няколко неща които не бяха моето, моментите свързани с Новак Джокович и няколко научени нови неща за него със сигурност мога да кажа че не съжалявам че я прочетох, просто очаквах по-различна информация.


    "Тази книга не е само за феновете на Новак Джокович. Тя е за всеки, който обича тениса, и за всеки, докоснат от магията на спорта като цяло. Ще задоволи любопитството ви за това как се калява характерът на победител, как се втвърдява волята за преодоляване на трудностите на и извън корта, как една звезда съумява да се справи с величието и да запази човешкото, без да се крие зад фасадата на славата. Книгата разказва любопитната история на едно малко момче, което прави първите си стъпки в спорта в трудните условия на войната в Югославия, за да покори върха на тениса благодарение на таланта и страстта си. Тази книга ще ви покаже, че Новак Джокович е и едно огромно сърце на корта и в живота. Далеч по-голямо от сърцето, което нарисува в чест на Густаво Куертен на корт "Филип Шатрие", след като завоюва така бленуваната първа титла от "Ролан Гарос". - Татяна Грънчарова 

    
    "Новак, имам две висши образования - казва му веднъж тя. - Вече мисля, че имам и трето заради всичките въпроси, на които съм ти отговорила!" - Йелена Генчич 


    "Защо, по-дяволите? Аз съм сърбин, горд съм, че съм сърбин - не искам да провалям това само защото другата страна ми предлага по-добри условия." Ако играех за Великобритания, разбира се, бих играл с всички сили като за моята страна. Но дълбоко вътре в душата и сърцето си никога нямаше да чувствам, че това е моето място. Аз бях този, който взе решението." 


    "На Откритото първенство на Австралия през 2014-а го попитаха коя е най-добрата част от това да бъдеш Новак Джокович. Очевидно бе затруднен от въпроса и се замисли за няколко секунди, преди да отговори. "Обикновено не обичам да говоря много за себе си - отвърна той. - Оставям това на другите хора, но за мен е важно винаги да помня откъде идвам, да бъда благодарен за живота, който имам, и разбира се, да ценя и уважавам всеки момент, прекаран на корта. Нищо не вземам за даденост. Да знаеш винаги тези неща е най-доброто от това да бъдеш Новак Джокович." 


--- --- --- --- --- 


                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!
  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ