Пропускане към основното съдържание

"Жило и мед" от Хани Мюнцер                                         Здравейте, приятели!


                               Издателство: Емас
                               Цена: 17.90лв.


--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ:

След дълго ухажване щурмбанфюрерът от СС Албрехт Брунман, красив и галантен млад мъж, склонява оперната прима Елизабет Малпран да се омъжи за него. За нея този брак е средство да опази живота на децата си Дебора и Волферл, плод на нейната голяма любов с изчезналия и еврейски съпруг. Но без да подозира, Елизабет сключва истински пакт с Дявола...

Осемдесет години по-късно младата американка Фелисити тръгва по следите на семейната история в Европа. Разследванията и я повеждат назад в най-мрачната глава от летописа на миналия век, към драматичната съдба на нейната прабаба, прочутата оперна певица Елизабет Малпран, и дъщеря и Дебора...
Любов, вина и изкупление са разрушили живота на двете жени и са хвърлили сянка през поколенията чак до личната съдба на Фелисити.

--- --- --- --- ---

  Обичам да чета такъв тип истории и тази определено не ме разочарова, напротив много ми хареса и също така ме накара да се замисля по-задълбочено колко ненужна, болезнена и грешна е била както ПСВ така и... всъщност всички войни по-света.
В "Жило и мед" ще проследим историята на няколко жени през годините, какво са трябвало да търпят, колко са страдали и колко много са изгубили. Дори и малкото което са успеели да си извоюват по-време на войната, то е било постигано с зъби и нокти.

Първо историята започва в наши дни и изчезването на майката на Фелисити. След като проследява кредитната й карта, Фелисити разбира че майка й е заминала за Рим, но каква ли е причината? След като й тя заминава за Италия и намира майка си, Фелисити с помощта на един монах и малко проучване от него, тя разбира каква е истината за прабаба й, и цялата история за семейството й през войната.
И ето от тук започва по-съществената част, прабаба й е била известна оперна певица през 1923г.. Вече се пренасяме в това време й ще извървим много дълъг път, в който Маргарет (прабаба й) ще спечели много, но и още повече ще изгуби.
Прадядо й Густав е лекар и то много добър, наполовина евреин, в началото това не е проблем, но не и когато започва войната. Тогава Маргарет и Густав решават да направят опит и да заминат от Германия, заедно с двете си деца Дебора и Волфганг. И представяте ли си всичко това само защото Густав е бил наполовина евреин... че какво лошо има в това?!
Густав тръгва пръв с влак, трябва всички да се срещнат в Лондон, но тази среща така и не се осъществява, защото съвсем ненадейно доктора изчезва.
Ще мина малко напред и ще ви кажа че Маргарет, никога не намира обичният си съпруг, но пък колко удобно точно в този момент по-ирония на съдбата се появява нов мъж на хоризонта, нацист на име Брунман. И всъщност тази негова поява ще преобърне както живота на прабаба й, така и на неините деца, защото той е самият дявол.

До тук със сюжета, защото ако продължа се боя че ще ви разкажа цялата книга.

Както става ясно в тази история, авторката е събрала няколко поколения и техните съдби. Показала ни е грозното лице на войната, и последиците, но насочена към жените. Показва ни че жените едва ли не са били използвани от мъжете за тяхна облага и стремеж към постигане на най-различни цели. Цяла война, само за това че един луд е получил власт да прави каквото си иска... това не го разбирам. Колко душевно болен трябва да бъде един човек за да даде такива заповеди и да започне масово изтребване, да решава съдбите на толкова много хора, които не са му направили нищо и по-толкова жесток начин. Строене на концентрационни лагери, газови камери, разстрели... само като си помисля и лошо ми става.
Жени, деца и мъже, на никой не му е било простено от този луд на име Хитлер.

Надявам се разбрахте колко е сериозна тази история, използвани са реални събития и хора, участвали в нея. Авторката нищо не е спестила и определено те кара да се замислиш за много неща. Дори и днес се води война между хората, по-различна от тази, но не по-малко лоша. Война между лоши и добри хора, война на пътя, война за извоюване на малко по-добър живот. Накара ме да се замисля че хората ТРЯБВА да спрем за малко, да помислим и да бъдем по-добри един към друг и към всяка жива душа на този свят. В това забързано ежедневие сме се превърнали в такива егоисти и толкова дребнави че сме готови да се скараме с друг само защото ни е взел мястото на паркинга, а едно време, хората са били убивани защото са били евреи или жени и според някои не са били достойни да живеят на този свят.
Всеки човек е индивидуална личност и трябва да има право на собствен избор, както мъжете, така и жените.

 Извинявам се ако съм ви досадила, но тази тема много ме вълнува.
След всичко това, остана да кажа и няколко думи за самото издание, което издателство Емас са ни представили. Корицата е много красива, свързана е с историята и самото издание е направено качествено. Така е направено че да може да се отваря достатъчно и по-този начин гръбчето да не се мачка. Тази година, съвсем скоро излезе и продължението "Марлене".
Надявам се да съм ви накарала ако не да я прочетете, то поне да и обърнете бегло внимание, историята която ни е представила Хана Мюнцер определено си заслужава.

 
        "По принцип животните са по-умни от човека. Те не познават нито надменност,
         нито расови различия, не страдат от мания за величие, нито се стремят към власт
         и никога не убиват себеподобните си от омраза или защото са различни.
         Животните убиват само за да оцелеят. Докато човекът сам е виновен за собствената
         си гибел."


       "Хоризонтът им беше свит до собственото "аз", вниманието - насочено към собственото
       битие. Хоризонтът на хората щеше да се разшири отново едва с годините, с постепенното
       дистанциране от травматичните събития.
       Щеше да мине време, докато старите норми на поведение се събудят за нов живот и докато
      зад всяко изпълнено желание щеше да чака друго, още по-голямо неизпълнено желание."


--- --- --- --- ---                                Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия

Здравейте, приятели!

                          Издателство: Ибис
                          Цена: 13,90лв.--- --- --- --- ---


    АНОТАЦИЯ:

Творбите й са феномен.
Животът й е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.
Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката? с Уолъс, до…