Пропускане към основното съдържание

"Жило и мед" от Хани Мюнцер                                         Здравейте, приятели!


                               Издателство: Емас
                               Цена: 17.90лв.


--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ:

След дълго ухажване щурмбанфюрерът от СС Албрехт Брунман, красив и галантен млад мъж, склонява оперната прима Елизабет Малпран да се омъжи за него. За нея този брак е средство да опази живота на децата си Дебора и Волферл, плод на нейната голяма любов с изчезналия и еврейски съпруг. Но без да подозира, Елизабет сключва истински пакт с Дявола...

Осемдесет години по-късно младата американка Фелисити тръгва по следите на семейната история в Европа. Разследванията и я повеждат назад в най-мрачната глава от летописа на миналия век, към драматичната съдба на нейната прабаба, прочутата оперна певица Елизабет Малпран, и дъщеря и Дебора...
Любов, вина и изкупление са разрушили живота на двете жени и са хвърлили сянка през поколенията чак до личната съдба на Фелисити.

--- --- --- --- ---

  Обичам да чета такъв тип истории и тази определено не ме разочарова, напротив много ми хареса и също така ме накара да се замисля по-задълбочено колко ненужна, болезнена и грешна е била както ПСВ така и... всъщност всички войни по-света.
В "Жило и мед" ще проследим историята на няколко жени през годините, какво са трябвало да търпят, колко са страдали и колко много са изгубили. Дори и малкото което са успеели да си извоюват по-време на войната, то е било постигано с зъби и нокти.

Първо историята започва в наши дни и изчезването на майката на Фелисити. След като проследява кредитната й карта, Фелисити разбира че майка й е заминала за Рим, но каква ли е причината? След като й тя заминава за Италия и намира майка си, Фелисити с помощта на един монах и малко проучване от него, тя разбира каква е истината за прабаба й, и цялата история за семейството й през войната.
И ето от тук започва по-съществената част, прабаба й е била известна оперна певица през 1923г.. Вече се пренасяме в това време й ще извървим много дълъг път, в който Маргарет (прабаба й) ще спечели много, но и още повече ще изгуби.
Прадядо й Густав е лекар и то много добър, наполовина евреин, в началото това не е проблем, но не и когато започва войната. Тогава Маргарет и Густав решават да направят опит и да заминат от Германия, заедно с двете си деца Дебора и Волфганг. И представяте ли си всичко това само защото Густав е бил наполовина евреин... че какво лошо има в това?!
Густав тръгва пръв с влак, трябва всички да се срещнат в Лондон, но тази среща така и не се осъществява, защото съвсем ненадейно доктора изчезва.
Ще мина малко напред и ще ви кажа че Маргарет, никога не намира обичният си съпруг, но пък колко удобно точно в този момент по-ирония на съдбата се появява нов мъж на хоризонта, нацист на име Брунман. И всъщност тази негова поява ще преобърне както живота на прабаба й, така и на неините деца, защото той е самият дявол.

До тук със сюжета, защото ако продължа се боя че ще ви разкажа цялата книга.

Както става ясно в тази история, авторката е събрала няколко поколения и техните съдби. Показала ни е грозното лице на войната, и последиците, но насочена към жените. Показва ни че жените едва ли не са били използвани от мъжете за тяхна облага и стремеж към постигане на най-различни цели. Цяла война, само за това че един луд е получил власт да прави каквото си иска... това не го разбирам. Колко душевно болен трябва да бъде един човек за да даде такива заповеди и да започне масово изтребване, да решава съдбите на толкова много хора, които не са му направили нищо и по-толкова жесток начин. Строене на концентрационни лагери, газови камери, разстрели... само като си помисля и лошо ми става.
Жени, деца и мъже, на никой не му е било простено от този луд на име Хитлер.

Надявам се разбрахте колко е сериозна тази история, използвани са реални събития и хора, участвали в нея. Авторката нищо не е спестила и определено те кара да се замислиш за много неща. Дори и днес се води война между хората, по-различна от тази, но не по-малко лоша. Война между лоши и добри хора, война на пътя, война за извоюване на малко по-добър живот. Накара ме да се замисля че хората ТРЯБВА да спрем за малко, да помислим и да бъдем по-добри един към друг и към всяка жива душа на този свят. В това забързано ежедневие сме се превърнали в такива егоисти и толкова дребнави че сме готови да се скараме с друг само защото ни е взел мястото на паркинга, а едно време, хората са били убивани защото са били евреи или жени и според някои не са били достойни да живеят на този свят.
Всеки човек е индивидуална личност и трябва да има право на собствен избор, както мъжете, така и жените.

 Извинявам се ако съм ви досадила, но тази тема много ме вълнува.
След всичко това, остана да кажа и няколко думи за самото издание, което издателство Емас са ни представили. Корицата е много красива, свързана е с историята и самото издание е направено качествено. Така е направено че да може да се отваря достатъчно и по-този начин гръбчето да не се мачка. Тази година, съвсем скоро излезе и продължението "Марлене".
Надявам се да съм ви накарала ако не да я прочетете, то поне да и обърнете бегло внимание, историята която ни е представила Хана Мюнцер определено си заслужава.

 
        "По принцип животните са по-умни от човека. Те не познават нито надменност,
         нито расови различия, не страдат от мания за величие, нито се стремят към власт
         и никога не убиват себеподобните си от омраза или защото са различни.
         Животните убиват само за да оцелеят. Докато човекът сам е виновен за собствената
         си гибел."


       "Хоризонтът им беше свит до собственото "аз", вниманието - насочено към собственото
       битие. Хоризонтът на хората щеше да се разшири отново едва с годините, с постепенното
       дистанциране от травматичните събития.
       Щеше да мине време, докато старите норми на поведение се събудят за нов живот и докато
      зад всяко изпълнено желание щеше да чака друго, още по-голямо неизпълнено желание."


--- --- --- --- ---                                Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …