Пропускане към основното съдържание

"Приключение в Долната земя: Коледари срещу Хали" от Елена Павлова






                                               Здравейте, приятели!







                                   Издателство: СофтПрес
                                   Страници: 231
                                   Цена: 14,99лв. 




--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

   Приключенията на Лъчко и Калинка в Долната земя са шеметно пътешествие в непозната страна, където се сблъскват чудовищата от древните български легенди - халите, и коледарите с омайни гласове. На карта е заложена съдбата и на двата свята... Даже не на карта, а по-скоро на зарче.


--- --- --- --- ---

   Признавам си че с творчеството на Елена Павлова се запознах едва миналата година, когато прочетох "Камен и пиратите от 5г" , и всъщност книгата ми хареса страшно много. От там и понаучих доста неща за самата авторка - има доста издадени книги и несъмнено мога да кажа и доста награди, но с нейният талант не си е за учудване. Имах и късмета, миналата година да се запозная с нея на живо, беше много забавно и интересно мероприятие.

Макар че Коледа вече мина, приемете това което ще ви кажа за тази книга за следващата. Ако не сте успели да я прочетете сега, то за другата Коледа имаите я предвид. Абсолютно на 100% ще ви завладее коледно настроение с първите прелистени страници и няма да ви изостави през целият празничен период.
"Приключение в Долната земя" е една много забавна и точно "приключенска" история. Изпълнена с информация за българските обичаи и традиции, голям набор от коледарски песни, забавни герои, смешни ситуации и всичко това в един малко по-различен свят, който всъщност е много по-близо до нашият.

Всичко започва с едно обикновено пътуване към село където братовчедите Калинка и Лъчко с нетърпение чакат да прекарат празниците. Предстой цялото семейство Долноземски да пее коледарски песни, да хапне вкусна храна и може би и да изиграят една игра на зарове.
Но ден след като пристигат там и всички се събират се случва нещо което отвежда Калинка, Ганка, Лъчко и Соти в Долната земя.
В момента в който вече се намират на тази така неизвестна все още за тях територия, голямото приключение започва.
Докато се лутат из Долната земя, Калинка и Ганка попадат съвсем изненадващо на Гъдьо - далечен братовчед. Гъдьо се превърна в един от любимите ми персонажи - някак по-свой леко странен начин е изключително забавен с всяко свое действие или пък самия начин на говорене. Заедно с него двете момичета ще се натъкнат на така известните там Хали, от първа ръка ще разберат колко са проклети, какви бели се опитват да правят, какво е "роене" и все пак с какво са полезни тези хали. А същевременно Лъчко и другите от семейството ще започнат спасителна операция да намерят момичетата, като коледарските песни ще им бъдат спътници - все пак поверието е че тяхното изпълнение носи здраве, плодородие и гони злите сили.
А с какво точно ще се сблъскат рода Долноземски, зарчетата далеч не са обикновени и какво ще се случи на края, ще оставя на вас, след като прочетете книгата.

Както вече споменах Елена Павлова, ни представя една малко по-различна история, в която е преплетен реалният живот и един леко странен, но носещ много приятни приключения и малка доза магичност в себе си. Много ми хареса как е преплела в историята българските обичаи, традициите свързани с коледните празници и пеенето на коледарски песни.
Точно тази част с коледарските песни много ми допадна и това го отдавам на факта че като малка, когато си ходих на село в читалището се събирахме малка групичка от момичета и ставахме за един ден лазарки. Спомням си някои от песните и как обикаляхме селото за да ги пеем.
И да се върна пак на книгата, като съберем всички тези елементи, и продължим да се гмуркаме в историята, то и коледния дух присъства в голяма доза. Много се радвам че все по-често български автори ни радват с нови и нови книги, които са интересни, забавни или пък сериозни и смислени.

И не на последно място искам да обърна внимание на корицата - богата на различни елементи, свързани с историята и някак изглеждаща потайна. А вътре из страниците, може да се насладим и на много красиви илюстрации, които признавам си на мен ми бяха доста полезни, като разбира се ми помогнаха да си представя дадената сцена по-реалистично в съзнанието ми. Другото което искам да отбележа е че всяка глава започва така: "В която се говори за:" и тук с няколко думи е подсказано какво да очакваме в самата глава. Още от първата глава, това ми напомни и за книгата за Камен и пиратите, в нея също има такава част само че там беше с #. Аз още в ревюто за Камен, споделих че като идея и реализация е много интересно и различно, затова много се зарадвах че и тук имаме такова нещо.
Илюстрациите са дело на Гергана Грънчарова.
Корица: Радослав Донев




                         Благодаря на издателство СофтПрес за предоставеното копие! 


--- --- --- --- ---



                                             Благодаря Ви, за отделеното време!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ