Пропускане към основното съдържание

The 10 Best Books of 2019 + кратка равносметка за книжната ми година






                                                Здравейте, приятели!



  Ето че още една година си отиде и започва нова, а с нея и вече превърналото се в моя традиция обобщение. Правя този пост за трета година и сега си дадох сметка че не ми става по-лесно, а напротив по-трудно. Повечето от книгите които прочетох са прекрасни и няма как да не бъдат в тази класация, емоциите които изпитах от срещите с някои от вас ще нарека само с една дума - безценни. И все пак държа да правя тази класация и обобщение, не защото книгите които няма да включа не го заслужават, а просто защото докато пиша тези редове, започвам отново да си припомням какво ми е било докато съм чела тази или онази книга. И прекрасните спомени от срещите, както вече споменах и не на последно място, по-този начин затварям отминалата книжна година, взимам си някои неща от нея и започвам новата.
Макар да съм го наименувала Top 10, нито през 2017 и 2018 година, бях избрала точно 10 книги, просто не мога и тази година също ще бъде така. Страшно трудно избрах кои точно книги да включа и след голямо мислене, писане, и пренареждане вече съм готова. Като след класацията ще ви обърна внимание и на още няколко заглавия, заедно с няколко изречения за книжната ми година.

--- --- --- --- ---

   10. "Песен за Ахил" от Маделин Милър 
             Издателство: Егмонт (Анишър) 

 
Ревю на книгата тук

"Песен за Ахил" е една малко по-различна история. История за любовта, лоялността, приятелството, предателството и ината на хората.
Виждаме добре познатите ни Омирови герои, в една малко по-различна, но и като чи ли, по-човешка светлина. Ахил е добре известен войн, а Патрокъл - неговият верен другар и тук Маделин Милър ни представя, една изповед. Изповед на едно момче което се превързва към този легендарен войн и вниква до дъното на душата на Ахил и ние покрай него, разбираме как Ахил е този човек, който познаваме ние.






   9. "Зимна песен" от С. Джей - Джоунс 
          Издателство: Емас


Ревю на книгата тук  

 Докато четях книгата се чувствах доста объркана на моменти. Определено както отбелязах и в ревюто, това е мой тип книга, ноо.. има си нещо странно в нея. И все пак тук имаме магия, музика, различни същества и любовна история. 
Самият замисъл много ми хареса, как главната героиня Лизл, свири заедно с брат си, композират музика. Как навлизаме в гората и намираме един нов и по-различен свят, криещ в себе си хубавото и лошото. И тук има нещо което ми дойде малко в повече - любовната история. Според мен, трябваше да бъде една идея по-смекчена, на моменти ми беше прекалена и не на място в самата книга. Надявам се в втората книгата, този аспект да е по-добре, защото освен това, всичко друго ми хареса. 



   8. "Дъщерята на Палача и кралят на просяците" #3 от Оливер Пьоч 
           Издателство: Хермес 

   Ревю на книгата тук

"Дъщерята на палача" е трилогия която обожавам. 
Исторически романи, които отново спадат към графата, "мои тип книги". Автора предлага нещо по-различно от към история, какъв е бил живота на един палач по-това време когато са имали не-малко работа, колкото и жестока да е била. Интересното тук е че, Пьоч е почерпил вдъхновение за тези книги от своето семейство, назад в родословното му дърво е имало палач и от там той създава три прекрасни и доста интересни книги. 









  7. "Достатъчно е, че те има" от Малгожата Гутовска - Адамчик и "Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов 
   Издателство: Емас                                                             Издателство: Ракета 

     

Ревюта на книгите тук
 и тук

"Достатъчно е, че те има" е една много силна история за несигурността, подценяването, но и за истинското приятелство, новите познанства и за това как всъщност трябва да вярваме в себе си че можем да постигнем всичко което си пожелаем и че за всеки има сродна душа, някъде там и когато най-малко очакваме всичко ще се нареди в наша полза. 
А колкото до малкия Лиско, той е една малка сладка лисица, която тепърва ще се учи от живота и все пак решава че иска от малък да приключенства. След първата си баня, той се влюбва във водата и много иска отново да влезе в малкото езерце и да си поиграе, нооо... тогава се случва нещо и всички обитатели на "Тихата гора", тръгват да търсят Лиско. 

  6. "Татуировчикът на Аушвиц" от Хедър Морис 
         Издателство: Рива 

 Ревю за книгата тук

Изключително трогателна, но и много трудна за смилане история. 
Лали Соколов разказва историята на живота си, разказва какво е да преживееш от първо лице войната, как среща съпругата си на място в което лично на мен ми беше много трудно да повярвам че може да се случи такова нещо. А именно в контрацентрационен лагер и то не кой да е а Аушвиц - Биркенау. 
Хедър Морис, представя историята така както самият Лали я разказва на нея, не се е опитала да захароса нещата или да скрие нещо от разказа му и по-този начин емоцията е още по-силна. Този който чете книгата няма начин по-който да остане равнодушен към случващото се. 





  5. "Споделеният апартамент" от Бет О'Лиъри и "Ед Шийрън: Пътуване в образи" от Ед Шийрън и Филип Бута 
        Издателство: Ибис                                                     Издателство: AMG Publishing


Ревюта на книгите тук и тук  

"Споделеният апартамент" е една много забавна история, която ми стана много любима. Различна е с това че главната героиня, започва да дели легло с човек който не познава. Е по-различно време разбира се. Това е едно, но самата Тифи е много забавна и луда, (в добрият смисъл) многопластов образ, който предава колорит на историята. А, Леон пък е доста потайна и обрана личност. Изключително интересно се развива историята межди тях. 

Нямаше как да не си взема книгата на Ед Шийрън - той е един от най-любимите ми изпълнители, да не кажа че е на първо място. "Пътуване в образи" определено показва как се е стекъл живота на изпълнителя, какво е музиката за него и същност показва колко земен човек е останал след като става толкова известен. 

 4. "Уилям Уентън" - книги 1, 2 и 3 от Боби Перс 
        Издателство: Емас 




 Ревюта на книгите "Уилям Уентън и Крадецът на луридий" от Боби Перс 
"Уилям Уентън и Шифрованият портал" от Боби Перс #2 
"Уилям Уентън и Агентът с орбулатора" от Боби Перс #3  

Много забавна поредица, която ни представя едно много надарено момче, разшифровчик на световно ниво. Уилям, ни най-малко не подозира какво се крие в него и на какво е способен докато не се случва така че след като разбива един код, той веднага попада в Института. Там се оказва че е работил и дядо му, но какво ще се случи и как ще се развие всяко едно от приключенията на момчето, може да разберете наведнъж. Какво виждате от издателство Емас, издадоха цели три книги през тази година. 

 3. "Искрено коварен" - книги 1 и 2 от Морийн Джонсън 
        Издателство: Ибис 

   Ревюта на книгите тук и  тук 

Ако сте от хората които обичате да четете книги от типа на Шерлок Холмс, Мегре и т.н. То тогава тази трилогия е за вас. Все още в самото начало на това да се превърне в невероятно добър детектив, Стиви Бел се озовава в Академия Елингам и първият случай, който започва да разследва е това какво се е случило с известното семейство основало самата академия. 

 2. "Само за ваканцията" от Сю Муркрофт и "Нощ" от Камелия Кучер 
        Издателство: Хермес

  Ревюта на книгите тук и  
тук 

"Само за ваканцията" е много забавна и бих казала лятна история. Изпълнена с доста хумор и неангажираща. Две сестри от която едната държи на своята свобода и все пак е най-яката леля на света. А другата има две деца, трето на път да се появи и съпруг който вече не обича. Всички те заминават за Франция на почивка, но изведнъж всичко се разпада и от леля, Лия трябваше да заеме мястото на майка за децата на сестра си. А какво се случва, може да разберете само ако решите да дадете шанс на книгата. 

Каквото и да кажа за "Нощ" на Камелия Кучер, мисля че ще бъде все недостатъчно. Много силна история, на няколко пъти докато я четях ме накара да настръхна. Една любов изникнала през войната, спънките на двамата влюбени и последствията от войната за тях. Всичко това, написано по-един невероятно добър начин който няма как да не докосне всеки който я чете. 

 1. "Вълшебният народ" - книги 1 и 2 от Холи Блек и "Моята история" от Мишел Обама 
          Издателство: Ибис                                                        Издателство: СофтПрес 

   Ревюта на книгите тук и     тук

Мисля че няма да изненадам никой, че точно тези книги са на първото място. Историята на Джуд и Кардан ме заплени и ми станаха големи любимци. Играта между тях, света който ни предлага Холи Блек, всичко е прекрасно. Нямам търпение и за последната трета книга и в най-скоро време ще си я прочета за да видя как ще се развият нещата. 

 Ревю за книгата тук

И тази година, първото място се дели от двама автори. Или по-скоро тук се появява Мишел Обама. 
Безкрайно искрена и земна Мишел Обама, ни разказва как е успяла да постигне всичко което е искала. С много труд и непрестанна вяра в себе си. Показва ни чрез собствената си история че една жена може да бъде равна на мъжете и същевременно да бъде майка, приятел, съпруга, дъщеря, сестра и това да не влияе на другите неща. Показва колко е земна, дори и за минута не се е самозабравила. Напротив тя учи децата си да бъдат нормални хора, макар и баща им да е Президента на САЩ и те да живеят в Белият дом. 







Това бе моята класация за Топ 10 книги през 2019г. , както споменах по-горе, чисто 10 книги не успях да избера, затова и някои от книгите си поделят местата. И също така малко по-долу ще спомена още няколко книги, които макар и да не са в класацията, по-нищо не значи че не го заслужават, но ако трябва реално да сложа всички книги от прочетените през 2019г. в класация, това значи да я преименувам на Топ 60. 😆


 ✪ "Пречистваща истина" от К. А. Тъкър 
         Издателство: Ибис 

   Ревю на книгата тук

Моята любимка К. А. Тъкър, няма начин да я подмина, нейните книги са прекрасни. Те не са просто любовни романи, много повече са, крият в себе си, много дълбок смисъл. А начинът по-който Тъкър успява да създаде връзката между героите и читателя е нещо невероятно и такова нещо ми се е случвало в още една или две книги на друг автор. 

"Пречистваща истина" е за една млада полицайка която иска да се докаже че може да играе на едно и че наистина е добра в работата си. Заема се със случай в който е под прикритие за да успее да хване в крачка едно младо момче и неговият чичо, които се занимават с нелегален бизнес. 
През 2019г. прочетох само тази книга на К. А. Тъкър, пожелавам си през новата да се насладим на поне още една бройка от тази авторка. 😋


 ✪  "На планина с деца - наръчник" от Владимир Сотиров
          Издателство: bgknig@ (Ракета) 
   
Ревю на книгата тук

Който си мисли че на планина не може да се ходи с деца, защото няма да слушат или че е прекалено опасно за тях, защото са малки, то след като прочетете тази книга, може и да си промените мнението. Владимир Сотиров ни разказва как той и съпругата му много обичат планината и макар и без нея той продължава с преходите. Заедно с своите малки внуци, г-н Сотиров ни разказва неговите методи и дава съвети как да се съчетаят двете неща. Гледането на деца и ходенето на планина, едното не трябва да бъде спирачка за другото. Каква екипировка да ползваме, каква храна да взимаме, и през кои места да минем с децата и също така как е добре да се отнасяме с тях за да може да се научат на самостоятелност може да разберете ако дадете шанс на книга. 



"Дейзи Джоунс & The Six"от Тейлър Дженкинс Рийд 
        Издателство: Locus Books 

 Ревю на книгата тук

Книгата е написана по-доста странен начин, нещо като интервю взето от Дейзи Джоунс и членовете на група The Six. И все пак историята е доста интересна, първоначално си мислих че тези хора са реални личности, но се оказа че не са. А историята ни предоставя възможност да надникнем зад кулисите на музикалният свят на един изпълнител. Как се записва албум, какво ги вълнува, какви са страховете им и че и те грешат понякога. И те са нормални хора като нас и все пак насреща виждаме какви дарби имат и колко красива музика може да създадат. 








 ✪ "Софийски магьосници: Вещиците от Витоша" #3 от Мартин Колев
         Издателство: Ciela 

    Ревю на книгата тук

Поредната невероятна книга на български автор. "Софийски магьосници" като цяло е една много забавна поредица, която напълно може да се нареди и до други световно известни поредици. Света си има Хари, а ние Бриян и цялата позната на повечето от нас, предполагам, групичка и разбира се - Морков. 
Третата част е наситена с български обичаи и празници, за някои чух за първи път, признавам си и ми беше много интересно. И развитието много ми хареса, много въпроси си намериха отговорите, но и излязоха нови въпроси. Нямам търпение за следващата книга, но някак си ще стоя и ще чакам да дойде и това време. 






--- --- --- --- --- 

 След като ви представих някои от книгите, които се отличиха с по-нещо в повече от другите които прочетох, сега с няколко изречение ще се опитам да обобщя и читателската си година. 
През 2019г. продължих да поддържам профилите си в социалните мрежи, споменавам го защото е важно за мен. Също така се опитвам да подобрявам ревютата, снимките си и като цяло всичко което правя. (Надявам се успешно) Това което е много специално за мен са срещите с някои от вас с които си пишем. Коледният панаир на книгата, беше едно от нещата които много ми се искаше да изпълня и ето че през тази година успях, така и успях да се видя на живо с повечето прекрасни хора, каквито сте! Благодаря ви, за подкрепата която ми оказвате през цялата година!  Също така успях и да се срещна с някои български автори - Мартин Колев, Камелия Кучер и Десислава Чучулайн. Тези срещи бяха много интересни и полезни за мен.   
Искам да благодаря първо на следните издателства: Ибис, Емас, Ракета -  за поредна година имах вашето доверие - доверие към книгите които издавате и аз да мога в по-голяма част от тях да се докосна, да ги прочета и после разбира се да напиша какво мисля за тях. Винаги пиша това което мисля и държа на това да си казваме истинското мнение. Много от вашите книги ми станаха любими и намериха място в сърцето ми. Нямам търпение да разбера какво ни готвите за новата 2020г. 
Разбира се няма как да не изкажа благодарности и на всички други издателства които също не отстъпват по-интересни книги. Всички сте невероятни, с пълна газ ни заливате с коя от коя по-интересни книги и дори си мисля че освен тези които сме прочели има и такива които ще пропуснем, но вие все пак не спирайте да ни радвате все така. 
И тази година няма да пропусна невероятно готиният екип на книжарница Хермес - Стара Загора. Благодаря за прекрасното отношение през цялата година, за препоръките и за отделеното време. 
Ето и впечатленията ми от Моят първи "Коледен Панаир на Книгата" 2019 
 Надявам се да се виждаме и да си пишем със всички и през новата 2020 година! 



                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ