Пропускане към основното съдържание

"Ясновидците" от Либа Брей                     Здравейте, приятели!

 Тази вечер съм тук със мнението си за "Ясновидците" от Либа Брей.

                                       Издателство: Емас
                                       Цена: 19лв.


--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ:

Ийви О'Нийл се замесва в поредния скандал в родното провинциално градче и родителите ѝ я изпращат за наказание в Ню Йорк. Но Ийви това и чака. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове, модните магазини и бляскавите кинозвезди. Точното място за момиче, което мечтае за слава и безгрижни дни.

Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си и из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо ѝ Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна - дарба, която досега ѝ е носила единствено беди. Не след дълго полицията открива тялото на момиче, белязано с мистериозни символи. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите ѝ са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото.

Появяват се още жертви и жителите на Ню Йорк са ужасени. Целият град е вперил взор в разследването: ще успее ли Ийви да стигне до истината и какво ще ѝ коства това? Дали мракът няма да я пречупи? А през това време около нея се разгръщат историите на Ясновидците, всеки със своите тайни...

Носителката на престижната награда „Майкъл Принц“ Либа Брей ни потапя в бурната Епоха на джаза, под чиято бляскава повърхност се крие свръхестествено зло, предвестник на задаваща се буря. Настъпва времето на Ясновидците...

„Ясновидците“ е обявена за една от най-добрите тийн книги на годината от „Пъблишърс Уикли“, „Къркъс Ривюс“, „Скуул Лайбръри Джърнъл“, влиза в класацията „Топ 10“ за годината на „Амазон“. 


--- --- --- --- --- 

  Малко ми е трудно, защото съм леко раздвоена във мнението си за тази книга. Миналата година имаше много шум около нея и няма да лъжа, любопитството ми надделя, взех си я и ето че я прочетох макар и доста време да стоя на рафта. Но си мисля че е било донякъде за добро. Започнах я в последния ден на Януари, но след 30 страници я оставих, защото като чи ли не бях уцелила точния момент, и ето че на 9 март, отново се върнах към нея и я завърших. 
 Лично на мен ми вървеше много трудно, имаше моменти в които исках отново и отново да я оставя, не я чувствах като моята книга. 
Темата за тези окултни ритуали не ми е много присърце и главите свързани със това бяха големият проблем за мен. Предпочитах да чета всички други, освен тях. Да се запозная със главните герои, техните дарби, странните им характери или и двете взети заедно. 
Също така ми харесаха и моментите когато всички се събираха във Музея на чичо Уил и започваха да разгадават тези ритуали и убийства за да спрат звярът Джон Хобс. 

Историята за мен стана интересна след 350 страница, дотогава ми беше някак скучно, макар че скучно е силно казано, но истината е че ми липсваше малко повече раздвижване. Последните страници бяха изпълнени със доста екшън, разплитане на случая и същност развръзката на цялата история. Също така ми хареса и краят, дадох 4 ✪ във Goodreads, само заради тези последни 171 страници, самите герои и самата история има нейният си потенциал.  

 Сега искам да обърна внимание и на главните герои, ще ви ги представя със няколко изречения: 

 ✩ Ийви О'Нийл - няма как да не запозна със нея. Тя е 17 годишно момиче което за 20-те години на миналия век е достаааа... свободомислеща и след поредния скандал във родният си град, родителите й я изпращат във Ню Йорк при вуйчо и. 
Ийви ми хареса, още от самото начало, тя винаги има мнение, дори когато не е компетентна по-дадена тема. Обича да се забавлява и иска да покори "Голямата ябълка" и ако трябва да бъда честна, накрая го прави. 

 ✩ Уилям Фицджералд - е чичото на Ийви, който управлява Музея на окултното. Той е самотен ерген, който всички смятат за странен, но всъщност е много приятен и умен човек. 

 ✩ Джерико - е асистент на вуйчо Уил. Той е странен и доста зловещ във началото на книгата, но след това се вижда как самият той се разкрива пред нас и ми стана много симпатичен. Разбира се и неговата тайна е много интересна и определяща за самия характер на героя. 

 ✩ Сам Лойд - е самовлюбено момче ако мога да кажа, има голямо самочувствие и все пак, той също има тайна която крие. Както и при Джерико, макар и не чак толкова голямо, също търпи развитие.  А моментите когато флиртуваше със Ийви, а тя го отрязваше от всякъде, ми бяха забавни. 

 ✩ Джеймс - е брат на Ийви. Той е загинал по-време на войната, но през цялото време се усеща каква силна връзка са имали те двамата и същност колко много Ийви го обича. 

 ✩ Мейбъл и Тита - приятелки на госпожица О'Нийл. Мейбъл е по-затворена и обикновена, пада си по-Джерико. А Тита е танцьорка и също така има доста интересна история. 

 ✩ Мемфис и Исая - братя, които също така имат дарби, но докато единият я е изгубил, то другият едва сега започва да я използва. 


На моменти както казах историята беше доста мрачна за моя вкус, на няколко пъти изтръпвах, ритуалните убийства бяха описани доста подробно и самите ритуали и всичко което символизират. Не искам да се повтарям но, точно тези елементи не са ми толкова на сърце и това е нещо което не ми допадна. Може би имах прекалено големи очаквания и затова малко не ми достигна да я харесам, колкото ми се искаше. И все пак не съжалявам че прочетох книгата, последните страници оправиха до някъде мнението ми. Затова и малко по-нататък ще дам шанс и на втората част, надявам се тя да ми хареса много повече. 


                      " Животът не идва сам при теб, Мемфис. Ти трябва да си го вземеш. 
                   Ние трябва да си го вземем.Защото никой няма да ни го поднесе ей така. 
                                                         -Разбираш ли?" 


--- --- --- --- --- 


                                             Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

BOPS:Limited edition: Индор и Сянката на страданието"

Здравейте приятели, тук съм за да ви покажа какво има във Лимитираната кутия BOPS.
              Темата е "Индор и Сянката на страданието" 


--- --- --- --- ---


     През месец Ноември прекрасните Алекс и Райс от "Четат ли двама" направиха така че вместо да ни предложат една редовна кутия, те избраха да ни зарадват със цели ТРИ лимитирани кутии.
И едната е свързана със поредицата на българския автор Б. Н. Добрев - "Индор и Братството на почти-пълната луна" а именно продължението и "Индор и Сянката на страданието. (книга втора)


     1. Създадени специално за кутията подложки за чаша с изображения от поредицата, дело на Добромир  Томов. От двете подложки тази със изображението на Козлите ми допада много, със сигурност няма да ги ползвам по-предназначение, просто защото не искам да ги съсипя - вече дори съм им намерила място на библиотеката ми. 


2. Плакати с кориците на първите две книги от поредицата за Индор. 

Книга първа.


                       …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…