Пропускане към основното съдържание

"Ясновидците" от Либа Брей                     Здравейте, приятели!

 Тази вечер съм тук със мнението си за "Ясновидците" от Либа Брей.

                                       Издателство: Емас
                                       Цена: 19лв.


--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ:

Ийви О'Нийл се замесва в поредния скандал в родното провинциално градче и родителите ѝ я изпращат за наказание в Ню Йорк. Но Ийви това и чака. През златните двайсет години на миналия век Ню Йорк кипи от живот, там е раят на тайните джаз-клубове, модните магазини и бляскавите кинозвезди. Точното място за момиче, което мечтае за слава и безгрижни дни.

Но освен в оживлението на Голямата ябълка, Ийви прекарва времето си и из прашните, тъмни кътчета на странния Музей на окултното, управляван от чичо ѝ Уил. Той изглежда е обсебен от свръхестественото, а племенничката му пази мрачна тайна - дарба, която досега ѝ е носила единствено беди. Не след дълго полицията открива тялото на момиче, белязано с мистериозни символи. Уил и Ийви са извикани да сътрудничат на силите на реда и тя осъзнава, че способностите ѝ са единственият начин да заловят сериен убиец, излязъл на повърхността от черните дебри на миналото.

Появяват се още жертви и жителите на Ню Йорк са ужасени. Целият град е вперил взор в разследването: ще успее ли Ийви да стигне до истината и какво ще ѝ коства това? Дали мракът няма да я пречупи? А през това време около нея се разгръщат историите на Ясновидците, всеки със своите тайни...

Носителката на престижната награда „Майкъл Принц“ Либа Брей ни потапя в бурната Епоха на джаза, под чиято бляскава повърхност се крие свръхестествено зло, предвестник на задаваща се буря. Настъпва времето на Ясновидците...

„Ясновидците“ е обявена за една от най-добрите тийн книги на годината от „Пъблишърс Уикли“, „Къркъс Ривюс“, „Скуул Лайбръри Джърнъл“, влиза в класацията „Топ 10“ за годината на „Амазон“. 


--- --- --- --- --- 

  Малко ми е трудно, защото съм леко раздвоена във мнението си за тази книга. Миналата година имаше много шум около нея и няма да лъжа, любопитството ми надделя, взех си я и ето че я прочетох макар и доста време да стоя на рафта. Но си мисля че е било донякъде за добро. Започнах я в последния ден на Януари, но след 30 страници я оставих, защото като чи ли не бях уцелила точния момент, и ето че на 9 март, отново се върнах към нея и я завърших. 
 Лично на мен ми вървеше много трудно, имаше моменти в които исках отново и отново да я оставя, не я чувствах като моята книга. 
Темата за тези окултни ритуали не ми е много присърце и главите свързани със това бяха големият проблем за мен. Предпочитах да чета всички други, освен тях. Да се запозная със главните герои, техните дарби, странните им характери или и двете взети заедно. 
Също така ми харесаха и моментите когато всички се събираха във Музея на чичо Уил и започваха да разгадават тези ритуали и убийства за да спрат звярът Джон Хобс. 

Историята за мен стана интересна след 350 страница, дотогава ми беше някак скучно, макар че скучно е силно казано, но истината е че ми липсваше малко повече раздвижване. Последните страници бяха изпълнени със доста екшън, разплитане на случая и същност развръзката на цялата история. Също така ми хареса и краят, дадох 4 ✪ във Goodreads, само заради тези последни 171 страници, самите герои и самата история има нейният си потенциал.  

 Сега искам да обърна внимание и на главните герои, ще ви ги представя със няколко изречения: 

 ✩ Ийви О'Нийл - няма как да не запозна със нея. Тя е 17 годишно момиче което за 20-те години на миналия век е достаааа... свободомислеща и след поредния скандал във родният си град, родителите й я изпращат във Ню Йорк при вуйчо и. 
Ийви ми хареса, още от самото начало, тя винаги има мнение, дори когато не е компетентна по-дадена тема. Обича да се забавлява и иска да покори "Голямата ябълка" и ако трябва да бъда честна, накрая го прави. 

 ✩ Уилям Фицджералд - е чичото на Ийви, който управлява Музея на окултното. Той е самотен ерген, който всички смятат за странен, но всъщност е много приятен и умен човек. 

 ✩ Джерико - е асистент на вуйчо Уил. Той е странен и доста зловещ във началото на книгата, но след това се вижда как самият той се разкрива пред нас и ми стана много симпатичен. Разбира се и неговата тайна е много интересна и определяща за самия характер на героя. 

 ✩ Сам Лойд - е самовлюбено момче ако мога да кажа, има голямо самочувствие и все пак, той също има тайна която крие. Както и при Джерико, макар и не чак толкова голямо, също търпи развитие.  А моментите когато флиртуваше със Ийви, а тя го отрязваше от всякъде, ми бяха забавни. 

 ✩ Джеймс - е брат на Ийви. Той е загинал по-време на войната, но през цялото време се усеща каква силна връзка са имали те двамата и същност колко много Ийви го обича. 

 ✩ Мейбъл и Тита - приятелки на госпожица О'Нийл. Мейбъл е по-затворена и обикновена, пада си по-Джерико. А Тита е танцьорка и също така има доста интересна история. 

 ✩ Мемфис и Исая - братя, които също така имат дарби, но докато единият я е изгубил, то другият едва сега започва да я използва. 


На моменти както казах историята беше доста мрачна за моя вкус, на няколко пъти изтръпвах, ритуалните убийства бяха описани доста подробно и самите ритуали и всичко което символизират. Не искам да се повтарям но, точно тези елементи не са ми толкова на сърце и това е нещо което не ми допадна. Може би имах прекалено големи очаквания и затова малко не ми достигна да я харесам, колкото ми се искаше. И все пак не съжалявам че прочетох книгата, последните страници оправиха до някъде мнението ми. Затова и малко по-нататък ще дам шанс и на втората част, надявам се тя да ми хареса много повече. 


                      " Животът не идва сам при теб, Мемфис. Ти трябва да си го вземеш. 
                   Ние трябва да си го вземем.Защото никой няма да ни го поднесе ей така. 
                                                         -Разбираш ли?" 


--- --- --- --- --- 


                                             Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …