Пропускане към основното съдържание

"Твоята перфектна година" от Шарлоте Лукас



                     Здравейте, приятели!

    Днес съм тук със мнението си за книгата "Твоята перфектна година" от Шарлоте Лукас.

                                  Издателство: Емас
                                  Цена: 18лв.

   Благодаря на издателство Емас, за предоставеното копие! 

--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

В какво се състои смисълът на живота? Ако Йонатан Грийф е знаел някога отговора, то улисан в своя бизнес, отдавна го е забравил.
В какво се състои смисълът на живота? За Хана Маркс отговорът е ясен: да виждаш доброто; да изживяваш мига; да живееш тук и сега. И може би да си спонтанен, например да се събуеш в парка и да хукнеш бос по тревата...

Един мъж и една жена, толкова различни и толкова далечни. Но понякога съдбата поставя под въпрос всичко, в което си вярвал. И един дневник с предписани ден по ден преживявания за предстоящата година, окачен на грешния велосипед, може да преобърне живота ти. И да изживееш своята първа перфектна година...

Трогателен, интелигентен роман за любов и за смисъла на живота.
​ ​"Фюр Зи"

Разказано с много топлина и много любов.
"Фройндин"

С този любовен, но в никакъв случай не безвкусен, роман Шарлоте Лукас ни напомня: "Мечтай, докато можеш!". Тъжен до смърт и сщевременно толкова жизнеутвърждаващ.
​ ​"Космополит​ъ​н"

Авторката на трилъри ("кървави стекове") Шарлоте Лукас нарича новия си роман "сладка торта "Захер". Тортата е толкова сладка, че не можеш да спреш да ядеш. Но е и изключително засищаща. Задължително четиво!
​ ​"Хамбургер Моргенпост"

Увлекателен, интелигентно написан любовен роман. Предразполага да се сгушиш в любимото кресло и да се забравиш между страниците. Романтичен, без да е кичозен. Много сполучлив.
​ ​"Нойе Вестфелише"


--- --- --- --- ---  

  Една много реална история! 
История която ни показва колко жесток може да бъде животът на човек, и как един... само един момент може да го преобърне със главата на долу. 

Запознаваме се със 42 годишният Йонатан който във началото на книгата мрънка постоянно, недоволен е от много неща във живота си и все пак нищо не прави за да промени това. 
И докато Йонатан се вайка за всичко, то Хана (29г.)  има прекрасен живот, предстой и да отвори детска градина със най-добрата си приятелка Лиза и освен това има приятел-мечта. 

Да всичко е много хубаво но... не винаги всичко е цветя и рози.
Всичко започва от момента когато Зимон-приятелят на Хана се разболява уж от настинка, но във последствие се оказва много по-сериозно и животът на Хана, тръгва към дъното. Не искам да ви разкривам ключови моменти от историята затова ще спомена някои моменти съвсем отгоре,отгоре. 
Когато се разбира че Зимон е болен от много сериозна болест, Хана решава да не му позволява да се предава пред нея и му прави бележник със задачи за цяла година, но нещата не се развиват така и Зимон прави нещо непростимо според мен и по-един или друг начин, този бележник се оказва при Йонатан. 

Когато Йонатан намира бележника, първо решава да намери собственика му и да му го върне, но в стечение на историята се оказва че този бележник буквално му променя живота, става по-открит, започва да прави неща които наистина обича, а не вменени от деспотичния му баща когато е бил дете. Също така се запознава и със клошаря  Леополд, който ще се превърне във най-добрият му приятел, със много упоритост и пречупване на старото мислене което отново е породено от баща му, Йонатан ще успее да спаси и издателството си от фалит, абе като цяло този бележник, който първоначално е предназначен за друг и попада по-неволя във ръцете на Йонатан ще промени живота му, а бих казала дори и на Хана. 



Повече не искам да разказвам от историята, защото се опасявам че ще ви издам много важни моменти от нея, а не искам да отнема от удоволствието ви. 
 
Дадох й 4 ✩ във Goodreads, отнех една звезда, поради няколко причини. 
Едната е че първите 50 страници не ми бяха толкова интересни, като цяло само четях за това колко Йонатан е недоволен от живота си и как прави неща който май, май и той не знае дали иска да прави или не, просто мисля че можеше да не се отделя чак толкова време на това. 
Другата причина е това че на моменти се усещаше голямото развитие на Йонатан, било като характер или като случки във живота му, докато при Хана имаше застой и повече трудни моменти. 

Като оставим тези малки неща, всичко друго ми хареса, пак казвам със опасението да се повторя, това е една много реална история, която авторката е написала по-много интересен и достъпен начин. Имаше смешни моменти, един от тях е още във самото начало, а също така и доста драма и все пак не прекалена. 
Определено е една поучителна история и както самата Хана казва, смисълът на живота е да живеем ТУК и СЕГА, да не спираме да следваме мечтите си, колкото и нелепи да изглеждат във очите на другите и също така да се наслаждаваме на всяка минута която имаме. Нека изживеем живота си както искаме и да не го пропиляваме изпълнени със страх, съмнения и неправене на нищо, защото когато знаем какво искаме, когато знаем кои сме, когато имаме подкрепата на семейство, приятели и не се отказваме колкото и да е трудно, значи е един добре изживян живот. 

  И както винаги завършвам, следва да ви обърна внимание и на самото копие на книгата. 
Изданието е много добре изработено, не се разлепя, също така и се отваря достатъчно за да не си намачкаме гръбчето и корицата... корицата е прекрасна, дело е на Фиделия Косева, също така, изданието си има и прекрасен книгоразделител. 


        ✪ " Не можеш да удължиш живота с повече дни, но можеш да изпълниш дните с повече 
             живот." - Китайска мъдрост 

       Този цитат се намира още във самото начало на книгата и според мен е прекрасен. 

        ✪ "Животът е твърде кратък, за да се занимаваме с неща, които не доставят удоволствие 
             никому. 
            Днес си направи два списъка. Един с всичко, което те изпълва с радост. И друг с всичко, 
            което вършиш, но не ти доставя радост. 
            Веднага задраскай точките от втория списък и живей само според първия!        
            Изключително и само! Запиши също какво би ти доставило радост - и го направи! 
            И то още ДНЕС! Все едно колко е откачено. Реализирай ВЕДНАГА поне едно от 
            нещата от първия списък!" 

       Бележка от дневника направен от Хана за Зимон.


--- --- --- --- --- 


                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ