Пропускане към основното съдържание

"Твоята перфектна година" от Шарлоте Лукас                     Здравейте, приятели!

    Днес съм тук със мнението си за книгата "Твоята перфектна година" от Шарлоте Лукас.

                                  Издателство: Емас
                                  Цена: 18лв.

   Благодаря на издателство Емас, за предоставеното копие! 

--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

В какво се състои смисълът на живота? Ако Йонатан Грийф е знаел някога отговора, то улисан в своя бизнес, отдавна го е забравил.
В какво се състои смисълът на живота? За Хана Маркс отговорът е ясен: да виждаш доброто; да изживяваш мига; да живееш тук и сега. И може би да си спонтанен, например да се събуеш в парка и да хукнеш бос по тревата...

Един мъж и една жена, толкова различни и толкова далечни. Но понякога съдбата поставя под въпрос всичко, в което си вярвал. И един дневник с предписани ден по ден преживявания за предстоящата година, окачен на грешния велосипед, може да преобърне живота ти. И да изживееш своята първа перфектна година...

Трогателен, интелигентен роман за любов и за смисъла на живота.
​ ​"Фюр Зи"

Разказано с много топлина и много любов.
"Фройндин"

С този любовен, но в никакъв случай не безвкусен, роман Шарлоте Лукас ни напомня: "Мечтай, докато можеш!". Тъжен до смърт и сщевременно толкова жизнеутвърждаващ.
​ ​"Космополит​ъ​н"

Авторката на трилъри ("кървави стекове") Шарлоте Лукас нарича новия си роман "сладка торта "Захер". Тортата е толкова сладка, че не можеш да спреш да ядеш. Но е и изключително засищаща. Задължително четиво!
​ ​"Хамбургер Моргенпост"

Увлекателен, интелигентно написан любовен роман. Предразполага да се сгушиш в любимото кресло и да се забравиш между страниците. Романтичен, без да е кичозен. Много сполучлив.
​ ​"Нойе Вестфелише"


--- --- --- --- ---  

  Една много реална история! 
История която ни показва колко жесток може да бъде животът на човек, и как един... само един момент може да го преобърне със главата на долу. 

Запознаваме се със 42 годишният Йонатан който във началото на книгата мрънка постоянно, недоволен е от много неща във живота си и все пак нищо не прави за да промени това. 
И докато Йонатан се вайка за всичко, то Хана (29г.)  има прекрасен живот, предстой и да отвори детска градина със най-добрата си приятелка Лиза и освен това има приятел-мечта. 

Да всичко е много хубаво но... не винаги всичко е цветя и рози.
Всичко започва от момента когато Зимон-приятелят на Хана се разболява уж от настинка, но във последствие се оказва много по-сериозно и животът на Хана, тръгва към дъното. Не искам да ви разкривам ключови моменти от историята затова ще спомена някои моменти съвсем отгоре,отгоре. 
Когато се разбира че Зимон е болен от много сериозна болест, Хана решава да не му позволява да се предава пред нея и му прави бележник със задачи за цяла година, но нещата не се развиват така и Зимон прави нещо непростимо според мен и по-един или друг начин, този бележник се оказва при Йонатан. 

Когато Йонатан намира бележника, първо решава да намери собственика му и да му го върне, но в стечение на историята се оказва че този бележник буквално му променя живота, става по-открит, започва да прави неща които наистина обича, а не вменени от деспотичния му баща когато е бил дете. Също така се запознава и със клошаря  Леополд, който ще се превърне във най-добрият му приятел, със много упоритост и пречупване на старото мислене което отново е породено от баща му, Йонатан ще успее да спаси и издателството си от фалит, абе като цяло този бележник, който първоначално е предназначен за друг и попада по-неволя във ръцете на Йонатан ще промени живота му, а бих казала дори и на Хана. Повече не искам да разказвам от историята, защото се опасявам че ще ви издам много важни моменти от нея, а не искам да отнема от удоволствието ви. 
 
Дадох й 4 ✩ във Goodreads, отнех една звезда, поради няколко причини. 
Едната е че първите 50 страници не ми бяха толкова интересни, като цяло само четях за това колко Йонатан е недоволен от живота си и как прави неща който май, май и той не знае дали иска да прави или не, просто мисля че можеше да не се отделя чак толкова време на това. 
Другата причина е това че на моменти се усещаше голямото развитие на Йонатан, било като характер или като случки във живота му, докато при Хана имаше застой и повече трудни моменти. 

Като оставим тези малки неща, всичко друго ми хареса, пак казвам със опасението да се повторя, това е една много реална история, която авторката е написала по-много интересен и достъпен начин. Имаше смешни моменти, един от тях е още във самото начало, а също така и доста драма и все пак не прекалена. 
Определено е една поучителна история и както самата Хана казва, смисълът на живота е да живеем ТУК и СЕГА, да не спираме да следваме мечтите си, колкото и нелепи да изглеждат във очите на другите и също така да се наслаждаваме на всяка минута която имаме. Нека изживеем живота си както искаме и да не го пропиляваме изпълнени със страх, съмнения и неправене на нищо, защото когато знаем какво искаме, когато знаем кои сме, когато имаме подкрепата на семейство, приятели и не се отказваме колкото и да е трудно, значи е един добре изживян живот. 

  И както винаги завършвам, следва да ви обърна внимание и на самото копие на книгата. 
Изданието е много добре изработено, не се разлепя, също така и се отваря достатъчно за да не си намачкаме гръбчето и корицата... корицата е прекрасна, дело е на Фиделия Косева, също така, изданието си има и прекрасен книгоразделител. 


        ✪ " Не можеш да удължиш живота с повече дни, но можеш да изпълниш дните с повече 
             живот." - Китайска мъдрост 

       Този цитат се намира още във самото начало на книгата и според мен е прекрасен. 

        ✪ "Животът е твърде кратък, за да се занимаваме с неща, които не доставят удоволствие 
             никому. 
            Днес си направи два списъка. Един с всичко, което те изпълва с радост. И друг с всичко, 
            което вършиш, но не ти доставя радост. 
            Веднага задраскай точките от втория списък и живей само според първия!        
            Изключително и само! Запиши също какво би ти доставило радост - и го направи! 
            И то още ДНЕС! Все едно колко е откачено. Реализирай ВЕДНАГА поне едно от 
            нещата от първия списък!" 

       Бележка от дневника направен от Хана за Зимон.


--- --- --- --- --- 


                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …