Пропускане към основното съдържание

"Твоята перфектна година" от Шарлоте Лукас                     Здравейте, приятели!

    Днес съм тук със мнението си за книгата "Твоята перфектна година" от Шарлоте Лукас.

                                  Издателство: Емас
                                  Цена: 18лв.

   Благодаря на издателство Емас, за предоставеното копие! 

--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

В какво се състои смисълът на живота? Ако Йонатан Грийф е знаел някога отговора, то улисан в своя бизнес, отдавна го е забравил.
В какво се състои смисълът на живота? За Хана Маркс отговорът е ясен: да виждаш доброто; да изживяваш мига; да живееш тук и сега. И може би да си спонтанен, например да се събуеш в парка и да хукнеш бос по тревата...

Един мъж и една жена, толкова различни и толкова далечни. Но понякога съдбата поставя под въпрос всичко, в което си вярвал. И един дневник с предписани ден по ден преживявания за предстоящата година, окачен на грешния велосипед, може да преобърне живота ти. И да изживееш своята първа перфектна година...

Трогателен, интелигентен роман за любов и за смисъла на живота.
​ ​"Фюр Зи"

Разказано с много топлина и много любов.
"Фройндин"

С този любовен, но в никакъв случай не безвкусен, роман Шарлоте Лукас ни напомня: "Мечтай, докато можеш!". Тъжен до смърт и сщевременно толкова жизнеутвърждаващ.
​ ​"Космополит​ъ​н"

Авторката на трилъри ("кървави стекове") Шарлоте Лукас нарича новия си роман "сладка торта "Захер". Тортата е толкова сладка, че не можеш да спреш да ядеш. Но е и изключително засищаща. Задължително четиво!
​ ​"Хамбургер Моргенпост"

Увлекателен, интелигентно написан любовен роман. Предразполага да се сгушиш в любимото кресло и да се забравиш между страниците. Романтичен, без да е кичозен. Много сполучлив.
​ ​"Нойе Вестфелише"


--- --- --- --- ---  

  Една много реална история! 
История която ни показва колко жесток може да бъде животът на човек, и как един... само един момент може да го преобърне със главата на долу. 

Запознаваме се със 42 годишният Йонатан който във началото на книгата мрънка постоянно, недоволен е от много неща във живота си и все пак нищо не прави за да промени това. 
И докато Йонатан се вайка за всичко, то Хана (29г.)  има прекрасен живот, предстой и да отвори детска градина със най-добрата си приятелка Лиза и освен това има приятел-мечта. 

Да всичко е много хубаво но... не винаги всичко е цветя и рози.
Всичко започва от момента когато Зимон-приятелят на Хана се разболява уж от настинка, но във последствие се оказва много по-сериозно и животът на Хана, тръгва към дъното. Не искам да ви разкривам ключови моменти от историята затова ще спомена някои моменти съвсем отгоре,отгоре. 
Когато се разбира че Зимон е болен от много сериозна болест, Хана решава да не му позволява да се предава пред нея и му прави бележник със задачи за цяла година, но нещата не се развиват така и Зимон прави нещо непростимо според мен и по-един или друг начин, този бележник се оказва при Йонатан. 

Когато Йонатан намира бележника, първо решава да намери собственика му и да му го върне, но в стечение на историята се оказва че този бележник буквално му променя живота, става по-открит, започва да прави неща които наистина обича, а не вменени от деспотичния му баща когато е бил дете. Също така се запознава и със клошаря  Леополд, който ще се превърне във най-добрият му приятел, със много упоритост и пречупване на старото мислене което отново е породено от баща му, Йонатан ще успее да спаси и издателството си от фалит, абе като цяло този бележник, който първоначално е предназначен за друг и попада по-неволя във ръцете на Йонатан ще промени живота му, а бих казала дори и на Хана. Повече не искам да разказвам от историята, защото се опасявам че ще ви издам много важни моменти от нея, а не искам да отнема от удоволствието ви. 
 
Дадох й 4 ✩ във Goodreads, отнех една звезда, поради няколко причини. 
Едната е че първите 50 страници не ми бяха толкова интересни, като цяло само четях за това колко Йонатан е недоволен от живота си и как прави неща който май, май и той не знае дали иска да прави или не, просто мисля че можеше да не се отделя чак толкова време на това. 
Другата причина е това че на моменти се усещаше голямото развитие на Йонатан, било като характер или като случки във живота му, докато при Хана имаше застой и повече трудни моменти. 

Като оставим тези малки неща, всичко друго ми хареса, пак казвам със опасението да се повторя, това е една много реална история, която авторката е написала по-много интересен и достъпен начин. Имаше смешни моменти, един от тях е още във самото начало, а също така и доста драма и все пак не прекалена. 
Определено е една поучителна история и както самата Хана казва, смисълът на живота е да живеем ТУК и СЕГА, да не спираме да следваме мечтите си, колкото и нелепи да изглеждат във очите на другите и също така да се наслаждаваме на всяка минута която имаме. Нека изживеем живота си както искаме и да не го пропиляваме изпълнени със страх, съмнения и неправене на нищо, защото когато знаем какво искаме, когато знаем кои сме, когато имаме подкрепата на семейство, приятели и не се отказваме колкото и да е трудно, значи е един добре изживян живот. 

  И както винаги завършвам, следва да ви обърна внимание и на самото копие на книгата. 
Изданието е много добре изработено, не се разлепя, също така и се отваря достатъчно за да не си намачкаме гръбчето и корицата... корицата е прекрасна, дело е на Фиделия Косева, също така, изданието си има и прекрасен книгоразделител. 


        ✪ " Не можеш да удължиш живота с повече дни, но можеш да изпълниш дните с повече 
             живот." - Китайска мъдрост 

       Този цитат се намира още във самото начало на книгата и според мен е прекрасен. 

        ✪ "Животът е твърде кратък, за да се занимаваме с неща, които не доставят удоволствие 
             никому. 
            Днес си направи два списъка. Един с всичко, което те изпълва с радост. И друг с всичко, 
            което вършиш, но не ти доставя радост. 
            Веднага задраскай точките от втория списък и живей само според първия!        
            Изключително и само! Запиши също какво би ти доставило радост - и го направи! 
            И то още ДНЕС! Все едно колко е откачено. Реализирай ВЕДНАГА поне едно от 
            нещата от първия списък!" 

       Бележка от дневника направен от Хана за Зимон.


--- --- --- --- --- 


                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия

Здравейте, приятели!

                          Издателство: Ибис
                          Цена: 13,90лв.--- --- --- --- ---


    АНОТАЦИЯ:

Творбите й са феномен.
Животът й е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.
Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката? с Уолъс, до…