Пропускане към основното съдържание

"Влизам в мрака" от Кирстен Уайт







                          Здравейте, приятели!

        Днес съм тук със мнението си за "Влизам в мрака" от Кирстен Уайт

                                         Издателство: Егмонт
                                         Цена: 17.90 лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:


Никой не очаква от една принцеса да бъде жестока. Но Лада Дракула предпочита да бъде такава. Откакто тя и нейният по-малък брат, Раду, са изведени от родната си земя и оставени в ръцете на османските власти, Лада се е научила, че за да оцелее, трябва да бъде безмилостна. Двамата са обречени да бъдат пешки в ужасна игра, при която ги грози смърт на всяка крачка.
Лада презира османците и планира момента, в който ще се завърне във Влашко и ще заяви своето рождено право. Раду мечтае единствено за място, на което ще се почувства в безопасност. Когато среща Мехмед, дръзкия и самотен син на султана, Раду усеща, че е открил истински приятел – а Лада се чуди дали най-накрая не е срещнала някого, истински достоен за обичта й.
Но Мехмед е наследник на същата империя, против която Лада се е заклела да се бори – и която Раду започва да чувства като дом. Лада, Раду и Мехмед образуват опасен триъгълник, който довежда връзките на любов и лоялност до точка на пречупване.

--- --- --- --- ---

Обичам истории в които главният герой за когото се разказва е момиче, обичам да чета за успели, силни, непримирими във порядките на времето в което живеят, жените да си стоят в къщи, да чистят, перат и да гледат деца. Било то във художествен роман или пък във истинският живот, то жените можем много повече и можем да бъдем равни на мъжете.

   ✩ Тази история е точно такава, Лада Дракула е принцеса, но не от онези които носят розови роклички, обувчици, хубава прическа и по-цял ден да не прави нищо, напротив тя не е голяма красавица, но все пак това не е най-важното тук. Лада е мъжко момиче, което отстоява себе си, знае какво иска и винаги намира начин да го постигне, а едно от желанията й е баща й Влад Дракул да се гордее със нея. 
Да, Лада е жестока и то доста често и със всеки, но все пак това според мен ще се окаже доста полезно качество за нея, след всичко което ще се случи както на нея така и на брат й Раду.

✩ Раду - е по-малкият брат на Лада и честно казано имаше доста моменти в които поведението и някои от постъпките му много ме дразнеха. И все пак донякъде го разбирам, той не е като сестра си, той е слаб физически, добряк си пада и затова всички деца го бият и му се подиграват, та дори и Лада. Сестра му още от малка си има един добър приятел, който е точно като нея и точно заради това, Раду не веднъж е бил като невидим във тяхната компания, но със времето и обстоятелствата които разделят Лада и Богдан, тя същност разбира че брат й може да не е силен физически но си има други качества, които карад Лада да го заобича още повече и да смята че той е само за нея.

✩ Мирча е големият брат на Лада и Раду, по-скоро полубрат, той е войнът който малката Лада иска да бъде, защото по-този начин си мисли че ще накара баща си да и обърне заветното внимание което тя иска да получи от него. Мирча е дясната ръка на Влашкия княз.

✩ Влад Дракул  - е княза на Влашко, както вече стана ясно, за него се говори че е страшилище и всички се страхуват от него. Но също така става ясно че не всичко което се говори и предава от уста на уста е вярно. Оказва се княза е страхлив и дори е готов да продаде децата си на Османската империя, само и само да запази титлата и земите си без да воюва.
Искам да обърна внимание на това че този Влад Дракул не е онзи Влад Цепеш на Брам Стокър.






   ✩ Така дойде реда и на Мехмед, който е малкият син на Мурад II- султанът на Османската империя. Когато Лада и Раду вече се намират във двореца на султана те се запознават със Мехмед и същност малко по малко, образуват опасен триъгълник, който колкото и Лада да не иска да признае и харесва. Мехмед е център и опора както за Лада, така и за Раду. Тук става според мен много интересно, защото за всички ни става ясно че Лада мрази Османската империя и всички свързано със нея, тя е готова във всяко едно време и удобен момента да воюва срещу нея и да я разруши из основи.
Мехмед се влюбва във нея, Лада също така във стечение на времето започва да изпитва нещо към него, но това не е всичко, Раду също така мога да кажа че много силно се влюбва във бъдещия султан.

Така, не искам да навлизам във самата история а само чрез някои от героите да ви запозная със нея, удоволствието да я прочетете по-детайлно оставям на вас.
 Това е история за жестокостта на една война, амбициите както на силни хора, така и на слаби такива, история за приятелство, ненавист, за приемането на нова религия, предателство от най-близките и също така за любовта, колко и невъзможна да изглежда тя.
На края искам да обърна внимание на прекрасната карта, която се намира във книгата. Обожавам това във една книга да има карта, не мога да обясня, но просто са ми страшно любими. Корицата е оригиналната, и също така много ми харесва.



              "Не това бе поведението, което Лада очакваше от Влад Дракула. От баща си.
          От един дракон. Драконите не пълзяха по корем пред враговете си и не просеха 
          помощ. Драконите не се кълняха да освободят света от неверници, които после 
          канеха в собствения си дом. 
          Драконите не бягаха от родината си посред нощ като престъпници. 
          Драконите изгаряха всичко около себе си, докато огънят не пречистеше света до пепел."


--- --- --- --- --- 

                                 
                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ