Пропускане към основното съдържание

"Влизам в мрака" от Кирстен Уайт                          Здравейте, приятели!

        Днес съм тук със мнението си за "Влизам в мрака" от Кирстен Уайт

                                         Издателство: Егмонт
                                         Цена: 17.90 лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:


Никой не очаква от една принцеса да бъде жестока. Но Лада Дракула предпочита да бъде такава. Откакто тя и нейният по-малък брат, Раду, са изведени от родната си земя и оставени в ръцете на османските власти, Лада се е научила, че за да оцелее, трябва да бъде безмилостна. Двамата са обречени да бъдат пешки в ужасна игра, при която ги грози смърт на всяка крачка.
Лада презира османците и планира момента, в който ще се завърне във Влашко и ще заяви своето рождено право. Раду мечтае единствено за място, на което ще се почувства в безопасност. Когато среща Мехмед, дръзкия и самотен син на султана, Раду усеща, че е открил истински приятел – а Лада се чуди дали най-накрая не е срещнала някого, истински достоен за обичта й.
Но Мехмед е наследник на същата империя, против която Лада се е заклела да се бори – и която Раду започва да чувства като дом. Лада, Раду и Мехмед образуват опасен триъгълник, който довежда връзките на любов и лоялност до точка на пречупване.

--- --- --- --- ---

Обичам истории в които главният герой за когото се разказва е момиче, обичам да чета за успели, силни, непримирими във порядките на времето в което живеят, жените да си стоят в къщи, да чистят, перат и да гледат деца. Било то във художествен роман или пък във истинският живот, то жените можем много повече и можем да бъдем равни на мъжете.

   ✩ Тази история е точно такава, Лада Дракула е принцеса, но не от онези които носят розови роклички, обувчици, хубава прическа и по-цял ден да не прави нищо, напротив тя не е голяма красавица, но все пак това не е най-важното тук. Лада е мъжко момиче, което отстоява себе си, знае какво иска и винаги намира начин да го постигне, а едно от желанията й е баща й Влад Дракул да се гордее със нея. 
Да, Лада е жестока и то доста често и със всеки, но все пак това според мен ще се окаже доста полезно качество за нея, след всичко което ще се случи както на нея така и на брат й Раду.

✩ Раду - е по-малкият брат на Лада и честно казано имаше доста моменти в които поведението и някои от постъпките му много ме дразнеха. И все пак донякъде го разбирам, той не е като сестра си, той е слаб физически, добряк си пада и затова всички деца го бият и му се подиграват, та дори и Лада. Сестра му още от малка си има един добър приятел, който е точно като нея и точно заради това, Раду не веднъж е бил като невидим във тяхната компания, но със времето и обстоятелствата които разделят Лада и Богдан, тя същност разбира че брат й може да не е силен физически но си има други качества, които карад Лада да го заобича още повече и да смята че той е само за нея.

✩ Мирча е големият брат на Лада и Раду, по-скоро полубрат, той е войнът който малката Лада иска да бъде, защото по-този начин си мисли че ще накара баща си да и обърне заветното внимание което тя иска да получи от него. Мирча е дясната ръка на Влашкия княз.

✩ Влад Дракул  - е княза на Влашко, както вече стана ясно, за него се говори че е страшилище и всички се страхуват от него. Но също така става ясно че не всичко което се говори и предава от уста на уста е вярно. Оказва се княза е страхлив и дори е готов да продаде децата си на Османската империя, само и само да запази титлата и земите си без да воюва.
Искам да обърна внимание на това че този Влад Дракул не е онзи Влад Цепеш на Брам Стокър.


   ✩ Така дойде реда и на Мехмед, който е малкият син на Мурад II- султанът на Османската империя. Когато Лада и Раду вече се намират във двореца на султана те се запознават със Мехмед и същност малко по малко, образуват опасен триъгълник, който колкото и Лада да не иска да признае и харесва. Мехмед е център и опора както за Лада, така и за Раду. Тук става според мен много интересно, защото за всички ни става ясно че Лада мрази Османската империя и всички свързано със нея, тя е готова във всяко едно време и удобен момента да воюва срещу нея и да я разруши из основи.
Мехмед се влюбва във нея, Лада също така във стечение на времето започва да изпитва нещо към него, но това не е всичко, Раду също така мога да кажа че много силно се влюбва във бъдещия султан.

Така, не искам да навлизам във самата история а само чрез някои от героите да ви запозная със нея, удоволствието да я прочетете по-детайлно оставям на вас.
 Това е история за жестокостта на една война, амбициите както на силни хора, така и на слаби такива, история за приятелство, ненавист, за приемането на нова религия, предателство от най-близките и също така за любовта, колко и невъзможна да изглежда тя.
На края искам да обърна внимание на прекрасната карта, която се намира във книгата. Обожавам това във една книга да има карта, не мога да обясня, но просто са ми страшно любими. Корицата е оригиналната, и също така много ми харесва.              "Не това бе поведението, което Лада очакваше от Влад Дракула. От баща си.
          От един дракон. Драконите не пълзяха по корем пред враговете си и не просеха 
          помощ. Драконите не се кълняха да освободят света от неверници, които после 
          канеха в собствения си дом. 
          Драконите не бягаха от родината си посред нощ като престъпници. 
          Драконите изгаряха всичко около себе си, докато огънят не пречистеше света до пепел."


--- --- --- --- --- 

                                 
                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …