Пропускане към основното съдържание

"Библиотекарите: Вълшебната лампа" от Грег Кокс
                              Здравейте, приятели!

  Тази вечер съм тук със мнението си за "Библиотекатерите: Вълшебната лампа" от Грег Кокс.
                                     
                                         Издателство: Бард
                                         Цена: 17.99 лв.

--- --- --- --- ---


      АНОТАЦИЯ:

Първа книга от нова трилогия по хитовия телевизионен сериал "Библиотекарите"

Приключенски трилър.

Те бдят над света!
От хилядолетия Библиотекарите тайно бдят над света, като държат под контрол опасни магически реликви. Като каталогизират и опазват неща като Екскалибур и кутията на Пандора, те застават между човечеството и онези, които биха използвали подобни предмети за зли цели.

Преди десет години самотният Флин Карсън, последният от Библиотекарите, се изправя срещу древна престъпна организация, известна като Четирийсетте. Те са откраднали най-старото копие на "Хиляда и една нощ" от Шехерезада и Флин се бои, че възнамеряват да откраднат прочутата вълшебна лампа на Аладин. Той се втурва да ги изпревари, преди да са пуснали на свобода затворения в нея зъл джин.

Днес Флин не е сам. Нов екип неопитни Библиотекари, водени от коравия им Пазител Ив Беърд, разследва странна загадка в Лас Вегас. Загадка, която се оказва тясно свързана с търсенето на изгубената лампа на Флин... и съдбата на света отново се оказва поставена на карта.


--- --- --- --- --- 

   Гледала съм филмите и сериала за Библиотекарите и страшно много ми харесаха, затова когато попаднах на тази книга, нямаше как да не си я взема. Малко се притеснявах дали Грег Кокс е успял да пресъздаде характерите и всички странности които имат героите във сериала, и за мое щастие опасенията ми не се потвърдиха. Книгата ми беше точно толкова интересна колкото и сериала, приключенията бяха така добре и завладяващо написани все едно автора на книгата и снимачния състав на сериала са един човек и всичко бе едно към едно. 

  Историята се развива на две места, едното е във Багдад а годината е 2006, а другото е Лас Вегас, но тук действието се развива през 2016г. Макар дестинациите да са доста далеч една от друга, а и имаме едни 10 години, които разделят събитията, то главната цел, както на Флин Карсън, (Главният библиотекар) новата пазителка Ив Беърд и новите библиотекари се оказва една и съща, а именно вълшебната лампа на Аладин. 

Докато във сериала, Ив Беърд е назначена туко-що като пазител, а Джейкъб Стоун, Касандра Килиън и Езекил Джоунс, тепърва разбират за Библиотеката и съответно стават библиотекари, то във книгата, проследяваме едно от първите им приключения като екип. 
  Във тази първа книга Флин и другите не се срещат, защото както всеки знае Флин Карсън е самотна птица и ако не е задължително да работи със някой друг, то не би го направил. 

    ✩ Всичко започва през 2006 когато Флин заминава за Багдад да търси изгубената лампа, тъй като старите му опоненти ( престъпна организация наречена "Четирийсетте") , също я търсят за да сеят зло из света, със злият джин от лампата. Когато пристига във града, той е под обсада, има война и сигурните места за пребиваване не са много, но като американски учен, му се полагат някой по-лесни начини за пребиваване там и така Карсън веднага се отправя към Багдадския музей, където се среща със кураторката Д-р Ширин Масри.
Д-р Масри работи по-едно от изданията на "Алф Лайла" или по-просто казано, превежда книгата на Шехерезада - "Хиляда и една нощ". Тя смята че е намерила едно доста, доста старо копие на книгата, но във последствие ще се окаже че има и по-старо, което се оказва оригиналното, писано от самата Шехерезада. 
Оказва се обаче че Флин не е пристигнал сам, Четирийсетте са по петите му и така без да подозира че и те са там, Библиотекарят малко по малко и почти неусетно се впуска във едно приключение за това кой ще бъде по-умен, хитър и бърз за да намери лампата. Само че този път няма да бъде сам и Д-р Ширин Масри също ще бъде въвлечена във тази игра... 
 Ще мина доста напред във времето и ще спомена че лампата е намерена и тъй като е изключително опасна, Карсън я скрива уж на място на което не може да бъде намерена от лоши хора... но не се оказва така.
  
  ✩ Десет  години по-късно, Флин е някъде из света на ново приключение за нов артефакт. 
През това време, отново се случва така че лампата е намерена от един неудачник от Лас Вегас на име Гъс Дънфи, той я използва за да си пожелае късмет във казината в които играе. И така без дори и да подозира, какво си е навлякъл, Дънфи започва да печели доста големи суми пари. Четирийсетте само това и чакат и когато усещат че може би изгубената вълшебна лампа е там, те веднага започват да действат по-въпроса, но и на представа си нямат че новите библиотекари и тяхната пазителка няма да им позволят да я намерят и използват за зли цели. 

   ✩ Междувременно със всичко това което се случва, библиотека в Ню Йорк, която е голяма точно толкова колкото трябва е изгубена, ( по-скоро Шарлийн и Джъдсън са я скрили, за да опазят всички артефакти от Четирийсетте) то един много малък Филиал (намира се във Аризона) е останал от нея, който главните ни герои, използват за нещо като щаб квартира и иконом във нея е макар и странен за мен доста забавен Дженкинс.

 Няма да продължавам със разкриването на сюжета, защото историята е много интересна, забавна и не искам да отнемам от удоволствието ви да прочетете сами. 
Всичко във историята ми хареса, за мен нямаше дразнещи моменти, дори и лошите герои във историята, ми допаднаха и това че докато четях книгата имах това чувство че гледам сериала, както вече споменах. Също така корицата е много красива, не е оригиналната и честно казано на мен ми харесва много повече. Изобразена е голямата библиотека, а във гръб са изобразени, Каси, Джоунс, Беърд и Флин, единственото което ми направи впечатление е че липсва Езекил, но пък за сметка на това, във самата история присъства и това е по-важното. 

 
                "Библиотекарите не се ограничаваха със събирането и каталогизирането 
             на изгубени документи и реликви; те бяха отговорни и за пазенето на древно 
             познание и артефакти от неподходящи ръце. И се справяха със последиците,
             когато нещата се оплескваха.
             Независимо колко опасно можеше да е това." 
      
 --- --- --- --- --- 

                                   
                                 Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …