Пропускане към основното съдържание

"Библиотекарите: Вълшебната лампа" от Грег Кокс




                              Здравейте, приятели!

  Тази вечер съм тук със мнението си за "Библиотекатерите: Вълшебната лампа" от Грег Кокс.
                                     
                                         Издателство: Бард
                                         Цена: 17.99 лв.

--- --- --- --- ---


      АНОТАЦИЯ:

Първа книга от нова трилогия по хитовия телевизионен сериал "Библиотекарите"

Приключенски трилър.

Те бдят над света!
От хилядолетия Библиотекарите тайно бдят над света, като държат под контрол опасни магически реликви. Като каталогизират и опазват неща като Екскалибур и кутията на Пандора, те застават между човечеството и онези, които биха използвали подобни предмети за зли цели.

Преди десет години самотният Флин Карсън, последният от Библиотекарите, се изправя срещу древна престъпна организация, известна като Четирийсетте. Те са откраднали най-старото копие на "Хиляда и една нощ" от Шехерезада и Флин се бои, че възнамеряват да откраднат прочутата вълшебна лампа на Аладин. Той се втурва да ги изпревари, преди да са пуснали на свобода затворения в нея зъл джин.

Днес Флин не е сам. Нов екип неопитни Библиотекари, водени от коравия им Пазител Ив Беърд, разследва странна загадка в Лас Вегас. Загадка, която се оказва тясно свързана с търсенето на изгубената лампа на Флин... и съдбата на света отново се оказва поставена на карта.


--- --- --- --- --- 

   Гледала съм филмите и сериала за Библиотекарите и страшно много ми харесаха, затова когато попаднах на тази книга, нямаше как да не си я взема. Малко се притеснявах дали Грег Кокс е успял да пресъздаде характерите и всички странности които имат героите във сериала, и за мое щастие опасенията ми не се потвърдиха. Книгата ми беше точно толкова интересна колкото и сериала, приключенията бяха така добре и завладяващо написани все едно автора на книгата и снимачния състав на сериала са един човек и всичко бе едно към едно. 

  Историята се развива на две места, едното е във Багдад а годината е 2006, а другото е Лас Вегас, но тук действието се развива през 2016г. Макар дестинациите да са доста далеч една от друга, а и имаме едни 10 години, които разделят събитията, то главната цел, както на Флин Карсън, (Главният библиотекар) новата пазителка Ив Беърд и новите библиотекари се оказва една и съща, а именно вълшебната лампа на Аладин. 

Докато във сериала, Ив Беърд е назначена туко-що като пазител, а Джейкъб Стоун, Касандра Килиън и Езекил Джоунс, тепърва разбират за Библиотеката и съответно стават библиотекари, то във книгата, проследяваме едно от първите им приключения като екип. 
  Във тази първа книга Флин и другите не се срещат, защото както всеки знае Флин Карсън е самотна птица и ако не е задължително да работи със някой друг, то не би го направил. 

    ✩ Всичко започва през 2006 когато Флин заминава за Багдад да търси изгубената лампа, тъй като старите му опоненти ( престъпна организация наречена "Четирийсетте") , също я търсят за да сеят зло из света, със злият джин от лампата. Когато пристига във града, той е под обсада, има война и сигурните места за пребиваване не са много, но като американски учен, му се полагат някой по-лесни начини за пребиваване там и така Карсън веднага се отправя към Багдадския музей, където се среща със кураторката Д-р Ширин Масри.
Д-р Масри работи по-едно от изданията на "Алф Лайла" или по-просто казано, превежда книгата на Шехерезада - "Хиляда и една нощ". Тя смята че е намерила едно доста, доста старо копие на книгата, но във последствие ще се окаже че има и по-старо, което се оказва оригиналното, писано от самата Шехерезада. 
Оказва се обаче че Флин не е пристигнал сам, Четирийсетте са по петите му и така без да подозира че и те са там, Библиотекарят малко по малко и почти неусетно се впуска във едно приключение за това кой ще бъде по-умен, хитър и бърз за да намери лампата. Само че този път няма да бъде сам и Д-р Ширин Масри също ще бъде въвлечена във тази игра... 
 Ще мина доста напред във времето и ще спомена че лампата е намерена и тъй като е изключително опасна, Карсън я скрива уж на място на което не може да бъде намерена от лоши хора... но не се оказва така.
  
  ✩ Десет  години по-късно, Флин е някъде из света на ново приключение за нов артефакт. 
През това време, отново се случва така че лампата е намерена от един неудачник от Лас Вегас на име Гъс Дънфи, той я използва за да си пожелае късмет във казината в които играе. И така без дори и да подозира, какво си е навлякъл, Дънфи започва да печели доста големи суми пари. Четирийсетте само това и чакат и когато усещат че може би изгубената вълшебна лампа е там, те веднага започват да действат по-въпроса, но и на представа си нямат че новите библиотекари и тяхната пазителка няма да им позволят да я намерят и използват за зли цели. 

   ✩ Междувременно със всичко това което се случва, библиотека в Ню Йорк, която е голяма точно толкова колкото трябва е изгубена, ( по-скоро Шарлийн и Джъдсън са я скрили, за да опазят всички артефакти от Четирийсетте) то един много малък Филиал (намира се във Аризона) е останал от нея, който главните ни герои, използват за нещо като щаб квартира и иконом във нея е макар и странен за мен доста забавен Дженкинс.

 Няма да продължавам със разкриването на сюжета, защото историята е много интересна, забавна и не искам да отнемам от удоволствието ви да прочетете сами. 
Всичко във историята ми хареса, за мен нямаше дразнещи моменти, дори и лошите герои във историята, ми допаднаха и това че докато четях книгата имах това чувство че гледам сериала, както вече споменах. Също така корицата е много красива, не е оригиналната и честно казано на мен ми харесва много повече. Изобразена е голямата библиотека, а във гръб са изобразени, Каси, Джоунс, Беърд и Флин, единственото което ми направи впечатление е че липсва Езекил, но пък за сметка на това, във самата история присъства и това е по-важното. 

 
                "Библиотекарите не се ограничаваха със събирането и каталогизирането 
             на изгубени документи и реликви; те бяха отговорни и за пазенето на древно 
             познание и артефакти от неподходящи ръце. И се справяха със последиците,
             когато нещата се оплескваха.
             Независимо колко опасно можеше да е това." 
      
 --- --- --- --- --- 

                                   
                                 Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ