Пропускане към основното съдържание

"Библиотекарите: Вълшебната лампа" от Грег Кокс
                              Здравейте, приятели!

  Тази вечер съм тук със мнението си за "Библиотекатерите: Вълшебната лампа" от Грег Кокс.
                                     
                                         Издателство: Бард
                                         Цена: 17.99 лв.

--- --- --- --- ---


      АНОТАЦИЯ:

Първа книга от нова трилогия по хитовия телевизионен сериал "Библиотекарите"

Приключенски трилър.

Те бдят над света!
От хилядолетия Библиотекарите тайно бдят над света, като държат под контрол опасни магически реликви. Като каталогизират и опазват неща като Екскалибур и кутията на Пандора, те застават между човечеството и онези, които биха използвали подобни предмети за зли цели.

Преди десет години самотният Флин Карсън, последният от Библиотекарите, се изправя срещу древна престъпна организация, известна като Четирийсетте. Те са откраднали най-старото копие на "Хиляда и една нощ" от Шехерезада и Флин се бои, че възнамеряват да откраднат прочутата вълшебна лампа на Аладин. Той се втурва да ги изпревари, преди да са пуснали на свобода затворения в нея зъл джин.

Днес Флин не е сам. Нов екип неопитни Библиотекари, водени от коравия им Пазител Ив Беърд, разследва странна загадка в Лас Вегас. Загадка, която се оказва тясно свързана с търсенето на изгубената лампа на Флин... и съдбата на света отново се оказва поставена на карта.


--- --- --- --- --- 

   Гледала съм филмите и сериала за Библиотекарите и страшно много ми харесаха, затова когато попаднах на тази книга, нямаше как да не си я взема. Малко се притеснявах дали Грег Кокс е успял да пресъздаде характерите и всички странности които имат героите във сериала, и за мое щастие опасенията ми не се потвърдиха. Книгата ми беше точно толкова интересна колкото и сериала, приключенията бяха така добре и завладяващо написани все едно автора на книгата и снимачния състав на сериала са един човек и всичко бе едно към едно. 

  Историята се развива на две места, едното е във Багдад а годината е 2006, а другото е Лас Вегас, но тук действието се развива през 2016г. Макар дестинациите да са доста далеч една от друга, а и имаме едни 10 години, които разделят събитията, то главната цел, както на Флин Карсън, (Главният библиотекар) новата пазителка Ив Беърд и новите библиотекари се оказва една и съща, а именно вълшебната лампа на Аладин. 

Докато във сериала, Ив Беърд е назначена туко-що като пазител, а Джейкъб Стоун, Касандра Килиън и Езекил Джоунс, тепърва разбират за Библиотеката и съответно стават библиотекари, то във книгата, проследяваме едно от първите им приключения като екип. 
  Във тази първа книга Флин и другите не се срещат, защото както всеки знае Флин Карсън е самотна птица и ако не е задължително да работи със някой друг, то не би го направил. 

    ✩ Всичко започва през 2006 когато Флин заминава за Багдад да търси изгубената лампа, тъй като старите му опоненти ( престъпна организация наречена "Четирийсетте") , също я търсят за да сеят зло из света, със злият джин от лампата. Когато пристига във града, той е под обсада, има война и сигурните места за пребиваване не са много, но като американски учен, му се полагат някой по-лесни начини за пребиваване там и така Карсън веднага се отправя към Багдадския музей, където се среща със кураторката Д-р Ширин Масри.
Д-р Масри работи по-едно от изданията на "Алф Лайла" или по-просто казано, превежда книгата на Шехерезада - "Хиляда и една нощ". Тя смята че е намерила едно доста, доста старо копие на книгата, но във последствие ще се окаже че има и по-старо, което се оказва оригиналното, писано от самата Шехерезада. 
Оказва се обаче че Флин не е пристигнал сам, Четирийсетте са по петите му и така без да подозира че и те са там, Библиотекарят малко по малко и почти неусетно се впуска във едно приключение за това кой ще бъде по-умен, хитър и бърз за да намери лампата. Само че този път няма да бъде сам и Д-р Ширин Масри също ще бъде въвлечена във тази игра... 
 Ще мина доста напред във времето и ще спомена че лампата е намерена и тъй като е изключително опасна, Карсън я скрива уж на място на което не може да бъде намерена от лоши хора... но не се оказва така.
  
  ✩ Десет  години по-късно, Флин е някъде из света на ново приключение за нов артефакт. 
През това време, отново се случва така че лампата е намерена от един неудачник от Лас Вегас на име Гъс Дънфи, той я използва за да си пожелае късмет във казината в които играе. И така без дори и да подозира, какво си е навлякъл, Дънфи започва да печели доста големи суми пари. Четирийсетте само това и чакат и когато усещат че може би изгубената вълшебна лампа е там, те веднага започват да действат по-въпроса, но и на представа си нямат че новите библиотекари и тяхната пазителка няма да им позволят да я намерят и използват за зли цели. 

   ✩ Междувременно със всичко това което се случва, библиотека в Ню Йорк, която е голяма точно толкова колкото трябва е изгубена, ( по-скоро Шарлийн и Джъдсън са я скрили, за да опазят всички артефакти от Четирийсетте) то един много малък Филиал (намира се във Аризона) е останал от нея, който главните ни герои, използват за нещо като щаб квартира и иконом във нея е макар и странен за мен доста забавен Дженкинс.

 Няма да продължавам със разкриването на сюжета, защото историята е много интересна, забавна и не искам да отнемам от удоволствието ви да прочетете сами. 
Всичко във историята ми хареса, за мен нямаше дразнещи моменти, дори и лошите герои във историята, ми допаднаха и това че докато четях книгата имах това чувство че гледам сериала, както вече споменах. Също така корицата е много красива, не е оригиналната и честно казано на мен ми харесва много повече. Изобразена е голямата библиотека, а във гръб са изобразени, Каси, Джоунс, Беърд и Флин, единственото което ми направи впечатление е че липсва Езекил, но пък за сметка на това, във самата история присъства и това е по-важното. 

 
                "Библиотекарите не се ограничаваха със събирането и каталогизирането 
             на изгубени документи и реликви; те бяха отговорни и за пазенето на древно 
             познание и артефакти от неподходящи ръце. И се справяха със последиците,
             когато нещата се оплескваха.
             Независимо колко опасно можеше да е това." 
      
 --- --- --- --- --- 

                                   
                                 Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

BOPS:Limited edition: Индор и Сянката на страданието"

Здравейте приятели, тук съм за да ви покажа какво има във Лимитираната кутия BOPS.
              Темата е "Индор и Сянката на страданието" 


--- --- --- --- ---


     През месец Ноември прекрасните Алекс и Райс от "Четат ли двама" направиха така че вместо да ни предложат една редовна кутия, те избраха да ни зарадват със цели ТРИ лимитирани кутии.
И едната е свързана със поредицата на българския автор Б. Н. Добрев - "Индор и Братството на почти-пълната луна" а именно продължението и "Индор и Сянката на страданието. (книга втора)


     1. Създадени специално за кутията подложки за чаша с изображения от поредицата, дело на Добромир  Томов. От двете подложки тази със изображението на Козлите ми допада много, със сигурност няма да ги ползвам по-предназначение, просто защото не искам да ги съсипя - вече дори съм им намерила място на библиотеката ми. 


2. Плакати с кориците на първите две книги от поредицата за Индор. 

Книга първа.


                       …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…